De regen tikt op mijn lichtkoepel

Op een gesloten dak hoor je bij hevige regenval best wel dat het buiten regent. Een lichtkoepel wordt natuurlijk boven een opening in het dak gemaakt. Hierdoor is de kans dat het geluid hoorbaar wordt groter. Daarbij is een lichtkoepel relatief dun, waardoor het geluid op die manier ook beter doorgelaten wordt.

DaglichtDirect.nl krijgt regelmatig de vraag hoor ik het regen op mijn lichtkoepel tikken? Het antwoord hierop is: JA. De vraag is dan vervolgens wordt dit ervaren als enorm storend of is het wel gezellig. Dit is voor iedere persoon verschillend. Welke zaken hebben nou precies invloed op het geluid en wat is de beste keuze in uw situatie.

De isolatiewaarde van de lichtkoepel

De allerbelangrijkste manier om het geluid van lichtkoepels te reduceren is om meer koepelschalen toe te voegen. Een belangrijke keuze is vaak meer schalen voor een betere isolatie op het gebied van warmte. Echter heeft het toevoegen van meer schalen ook een positief effect op de geluidstoetreding. Elke stap wordt er een schaal toegevoegd met daartussen stilstaande lucht die er samen voor zorgen dat de isolatiewaarde toeneemt. 

Het is logisch dat de warmte en het geluid gemakkelijker door één schaal heen trekt dan door vier schalen. Een enkelwandige lichtkoepel heeft zodoende de minst goede isolatiewaarde. De vijfwandige lichtkoepel heeft de beste isolatiewaarde.

Het materiaal van de lichtkoepel

Het materiaal van de lichtkoepel heeft eigenlijk geen invloed op het tikkende geluid van de regen. Acrylaat en polycarbonaat zijn beide bestand tegen regenval, waardoor u niet bang hoeft te zijn dat dit ten koste gaat van de lichtkoepel. Mocht het gaan over een hagelbui dan is dit ook voor beide materialen geen probleem. Acrylaat is 25 keer sterker dan glas van dezelfde dikte en polycarbonaat tot wel 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte.

Regenval op de golfplaten van DaglichtDirect.nl

Ook de golfplaten of dit nou PVC, polyester of polycarbonaat is geven een tikkend geluid bij regenval. Belangrijk is dat een juiste overlapping gebruikt wordt om de waterdichtheid te waarborgen. Ook is een goede waterafloop belangrijk. Zodra de onderconstructie van de golfplaten een te klein afschot heeft blijft het water op de platen staan. Dit kan ten kosten gaan van de waterdichtheid, maar ook zorgen voor mosvorming en verkleuring van de golfplaten. 

 

Voor vragen over de producten van DaglichtDirect.nl neem contact op met de klantenservice.

Pak je korting