Enkelwandige en driewandige polycarbonaat golfplaten

Polycarbonaat golfplaten zijn de allersterkte kunststof golfplaten die er zijn. We spreken bij polycarbonaat van lichtdoorlatende en transparante golfplaten. De enkelwandige golfplaten zijn volledig transparant. De driewandige golfplaten hebben een hoge lichtdoorlaat, maar zijn niet transparant. De driewandige platen zijn 6mm dik en bereiken door de verschillende wanden een hoge isolatiewaarde. 

De montage

Polycarbonaat is een kunststof dat reageert onder temperatuur wisselingen. Hierdoor dient er bij de montage altijd rekening mee gehouden te worden. Wanneer de platen niet voorgeboord zouden worden is er de mogelijkheid dat er rondom de bevestigingspunten scheurtjes ontstaan. Dit gaat ten koste van de waterdichtheid. Boor de platen dus altijd voor met een boorgat 2mm groter dan de bevestigingsbout. Dit geldt voro zowel de enkelwandige als driewandige platen. De enkelwandige platen kunnen perfect gezaagd worden, waar bij de driewandige niet geadviseerd wordt ze te verzagen. De driewandige polycarbonaat golfplaten hebben meerdere ruimtes in de plaat en zijn aan de zijde dicht geseald. Wanneer deze verzaagd worden komen de ruimtes open te liggen en kan er zich vuil ophopen in de plaat. Dit gaat ten koste van de lichtdoorlaat.

Voor de juiste montage zijn per productgroep montagefolders gerealiseerd die te vinden zijn op de Lichtplaten Informatie Pagina

De opslag

Als de polycarbonaat golfplaten niet direct verwerkt worden dienen ze op de juiste manier opgeslagen te worden. Zonlicht in een stapel met golfplaten kan zorgen voor een enorme warmte ophoping in de stapel. Het heeft hetzelfde effect als een vergrootglas. De platen kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigd worden. De platen dienen ook weggehouden te worden van een warmtebron en chemische producten. 

Voor juiste opslag worden de platen op een koele droge plek opgeslagen buiten het bereik van direct zonlicht. 

Het onderhoud

Voor het waarborgen van de kwaliteit van de platen is naast de juiste montage en opslag ook het onderhouden van evident belang. Dit begint bij een goede montage met een minimaal dakafschot van 10°. De schuine hoek van de constructie zorgt ervoor dat vuiligheid van de platen af kan lopen met behulp van het regenwater. Is extra reiniging gewenst doe dit dan met lauw water en een zacht reinigingsmiddel. Het gebruik van warm water, agressieve schoonmaakmiddel en schuursponzen wordt ten strengste afgeraden. 

In het volgende artikel 'Het onderhouden van Daglichtproducten' wordt dieper op de schoonmaak ingegaan. 

De uitvoeringen

Enkelwandig polycarbonaat is transparant en verkrijgbaar in de golftypen 177/51 en 76/18. De lengtematen zijn 122, 153, 183, 214, 244, 275 en 305 centimeter.

Driewandig polycarbonaat is 6mm dik en verkrijgbaar in het golftype 177/51. Door de driewandige uitvoering bieden de platen ook een goede isolatie. De lengtematen zijn 125, 153, 183, 214, 244, 275 en 305 centimeter.

De toepassingen

Polycarbonaat golfplaten worden gebuikt in overkappingen, stallingen, carports en schuren. Ook worden ze in de agrarische sector vaak gebruikt als lichtelement in veestallen. Doordat de driewandige polycarbonaat golfplaten 6mm dik zijn sluiten ze perfect aan op de bestaande vezelcementdaken.

 

Voor meer vragen over de platen neem je contact op met de klantenservice van DaglichtDirect.nl