Enkelwandige en driewandige polycarbonaat golfplaten

Polycarbonaat golfplaten zijn de allersterkte kunststof golfplaten die er zijn. We spreken bij polycarbonaat van lichtdoorlatende en transparante golfplaten. De enkelwandige golfplaten zijn volledig transparant. De driewandige golfplaten hebben een hoge lichtdoorlaat, maar zijn niet transparant. De driewandige platen zijn 6mm dik en bereiken door de verschillende wanden een hoge isolatiewaarde. 

De montage van polycarbonaat golfplaten

Polycarbonaat is een kunststof, kunstoffen reageren onder invloed van temperatuur door uit te zetten en te krimpen. Hier moet bij de montage altijd rekening mee gehouden worden. Als de kunststof golfplaten niet voorgeboord worden is er de mogelijkheid dat er rondom de bevestigingspunten scheurtjes ontstaan. Dit gaat ten koste van de waterdichtheid en kleine haarscheurtjes kunnen naar verloop van tijd doorscheuren. Boor de platen dus altijd voor met een boorgat 2mm groter dan de bevestigingsbout. Dit geldt voor zowel de enkelwandige als driewandige golfplaten. De enkelwandige golfplaten kunnen perfect gezaagd worden, waar bij de driewandige niet geadviseerd wordt ze te verzagen. De driewandige polycarbonaat golfplaten zijn aan alle uiteinden dicht.  Wanneer deze verzaagd worden komen de ruimtes open te liggen en kan er zich vuil ophopen in de plaat. Dit gaat ten koste van de lichtdoorlaat.

Voor de juiste montage zijn per productgroep montagefolders gerealiseerd die te vinden zijn op de lichtplaten informatie pagina

De opslag van kunststof golfplaten

Als de polycarbonaat golfplaten niet direct verwerkt worden dienen ze op de juiste manier opgeslagen te worden. Zonlicht in een stapel met polycarbonaat golfplaten kan zorgen voor een enorme warmte ophoping. Het heeft hetzelfde effect als een vergrootglas. De platen kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigd worden. Berg de platen dus op een koele droge plek op buiten het bereik van direct zonlicht. De polycarbonaat golfplaten dienen verder na montage niet in de buurt van een warmtebron, zoals een terrasverwarmer of barbeque geplaatst te worden. Ook dient contact met chemische producten, zoals agressieve schoonmaakmiddelen, vermeden te worden. 

Het onderhoud van de kunststof overkapping

Voor het waarborgen van de kwaliteit van de golfplaten is naast de juiste montage en opslag ook het onderhouden van belang. Dit begint bij een goede montage met een minimaal dakafschot van 10°. De schuine hoek van de constructie zorgt ervoor dat vuiligheid van de platen af kan lopen met behulp van het regenwater. Is extra reiniging gewenst doe dit dan met lauw water en een zacht reinigingsmiddel. Het gebruik van warm water, agressieve schoonmaakmiddel en schuursponzen wordt ten strengste afgeraden. 

In het volgende artikel 'Het onderhouden van Daglichtproducten' wordt dieper op de schoonmaak ingegaan. 

De uitvoeringen polycarbonaat golfplaten

Enkelwandig polycarbonaat golfplaten zijn volledig transparant en verkrijgbaar in de golftypen 177/51 en 76/18. De platen zijn 1mm dik en verkrijgbaar in de lengtematen zijn 122, 153, 183, 214, 244, 275, 305, 366 en 428 centimeter. De 177/51 heeft altijd een breedte van 110cm en de 76/18 hebben in polycarbonaat een breedte van 106cm. Houd er rekening mee dat bij het plaatsen er een overlapping plaats vind en er dus aan breedte ingeleverd wordt.

Driewandige polycarbonaat platen zijn lichtdoorlatend, maar niet transparant. De golfplaten zijn verkrijgbaar in de kleuren helder en opaal. Waarbij de lichtdoorlaat van opaal lager is en rond de 50% ligt. De platen zijn 6mm dik en alleen verkrijgbaar in het golftype 177/51. De driewandige uitvoering zorgt ervoor dat de platen een relatief goede isolatie bieden. De lengtematen in de kleur helder zijn 125, 153, 183, 214, 244, 275, 305, 366 en 428 centimeter. De kleur opaal is beperkt verkrijgbaar.

De toepassingen van polycarbonaat golfplaten

Polycarbonaat golfplaten worden gebuikt in overkappingen, veranda's, fietsenstallingen, carports, garages en berghokken. Ook worden ze in de agrarische sector vaak gebruikt als lichtelement in veestallen. Doordat de driewandige polycarbonaat golfplaten 6mm dik zijn sluiten ze perfect aan op de bestaande vezelcementdaken.

 

Voor meer vragen over de platen neem je contact op met de klantenservice van DaglichtDirect.nl

 

Pak je korting