Hoe bevestig ik kunststof golfplaten op de juiste manier?

De juiste montage van lichtdoorlatende golfplaten is van evident belang voor de blijvende hoge lichtdoorlaat. Bij foutieve montage kan dit ten koste gaan van de lichtdoorlaat, kwaliteit en waterdichtheid van de platen. Dit artikel zal ingaan op de montage van de golfplaten.

Elk materiaal vraagt een andere behandeling hierdoor is op de Lichtplaten Informatie Pagina voor elk materiaal een unieke montagefolder gemaakt. 

De bevestiging van transparante golfplaten

De transparante golfplaten worden het best op een houten onderconstructie bevestigd. De onderkleur is bij voorkeur licht. Een donkere ondergrond kan erg warm worden en kan bij enkele materialen onherroepelijke vervorming veroorzaken. Voor de bevestiging van de golfplaten worden houtdraadbouten geadviseerd. Deze zorgen in combinatie met afsluitenbare doppen voor stevige en waterdichte plaatsing van de lichtdoorlatende golfplaten.

Of het nu PVC, polyester of polycarbonaat golfplaten zijn, het zijn allemaal kunststoffen. Kunststoffen reageren onder invloed van temperatuur door iets uit te zetten of juist te krimpen. Hierdoor dienen de golfplaten eerst voorgeboord te worden. Hierdoor zit de golfplaat niet te strak om de bevestigingsbout en zal de plaat bij uitzetting geen scheurtjes gaan vertonen. Bij het materiaal polyester is dit het minst van belang, dit omdat polyester een zeer hoge temperatuurbestendigheid heeft.

Zoals hierboven genoemd is voor waterdichte aflsluiting een speciale dop nodig. Door het voorboren blijft er ruimte rondom het bevestigingsmateriaal en kan er water de constructie inlopen. Voor waterdichte afsluiting wordt de bout door een ring geplaatst en wanneer de bout bevestigd is wordt het geheel afgesloten met een dop. 

De platen hebben verschillende golftypen. Voor elk golftype zijn specifieke bevestigingsmaterialen verkrijgbaar. Bekijk hier de bevestigingsmaterialen van DaglichtDirect.nl

Het gebruik van afstandhouders

Bij het plaatsen van de golfplaten wordt geadviseerd om afstandhouders te gebruiken. Afstandhouders worden tussen het hoogste punt van de golf en de onderconstructie geplaatst. Deze voorkomen het indeuken van de golfplaten bij het bevestigen van de platen. De houtdraadbout gaat bij de bevestiging op de onderconstructie door de afstandhouder heen. De golfplaat kan door de afstandhouder niet verder gedrukt worden dan tot waar hij op de afstandhouder rust.

Door de verschillende golftypen die verkrijgbaar zijn, is er voor de verschillende golftypen ook elk een ander type afstandhouder. Bekijk hier de afstandhouders van DaglichtDirect.nl 

Perfecte afsluiting golfplaten met schuimprofiel

Om ervoor te zorgen dat het geheel van onderuit waterdicht en winddicht afgesloten is, wordt schuimprofiel geadviseerd. Het schuimprofiel is aan de onderzijde vlak, dat is de zijde die op de onderbalk geplaatst wordt. De bovenzijde heeft hetzelfde profiel als het golftype en past precies in het profiel van de golfplaat.

Bekijk hier het schuimprofiel van DaglichtDirect.nl 

 

Na het lezen van dit artikel nog vragen over transparante golfplaten of vragen over de montage? Neem contact op met de daglichtexperts. 

Pak je korting