Hoe bevestig ik polycarbonaat kanaalplaten?

Polycarbonaat 16mm kanaalplaten vragen om een vrij specifieke manier van bevestigen. Dit komt omdat de kanalen heeft en deze waterdicht moeten blijven om te voorkomen dat er overmatig water in de kanalen komt. Tevens werken kanaalplaten onder invloed van temperatuur. Het is dus niet verstandig om de kanaalplaten net als bijvoorbeeld polycarbonaat kanaalplaten vast te schroeven door de plaat heen. Maar hoe moet het dan wel?

Direct al vragen? Dan kunt u contact opnemen met de klantenservice of lees dit artikel verder.

Polycarbonaat kanaalplaten bevestigen

DaglichtDirect hanteert klemsetprofielen voor het bevestigen van de 16mm kanaalplaten. In dit artikel zullen we dit volledig uitschrijven. Om het ook visueel te krijgen heeft DaglichtDirect een montagehandleiding geschreven. Die is vindbaar op de lichtplateninfomatie pagina bij het stukje over polycarbonaat kanaalplaten.

Wat zijn nu precies klemsetprofielen. Klemset profielen zijn profielen die de kanaalplaten als het ware vast klemmen. Het doorschroeven van de kanaalplaten is zodoende niet nodig. Als we van onder naar boven in het profiel kijken gaat het als volgt. Het onderste gedeelte van de klemset is de houten balk. Bij voorkeur is deze minimaal 6cm breed, zodat de platen voldoende ondersteuning hebben. Daarbij is het ook het mooiste als van onderaf alleen de houten balk zichtbaar is.

Op de houten balk wordt een rubber gelegd. Dit zorgt ervoor dat de kanaalplaten niet direct op het hout komen te liggen. Boven op het rubber liggen aan weerszijde kanaalplaten. Boven op de kanaalplaten komt een aluminium lijst met daarin aan weerszijde rubbers. De ze rubbers vallen over de kanaalplaten om het geheel waterdicht af te sluiten.

Het geheel moet nu nog vastgezet worden. Met schroeven om de 50 centimeter wordt door de aluminium lijst en precies tussen de twee kanaanlplaten heen geboord. De boor gaat door het onderrubber en in de houten onderbalk. Naar mate de schroef houvast krijgt in de houten onderbalk klemt de aluminium bovenlijst de kanaalplaten vast tussen de aluminium lijst en de houten onder balk. De platen zitten vast. 

Hoe zien de randprofielen voor de polycarbonaat kanaalplaten eruit?

Voor de rand en tussenprofielen hanteert DaglichtDirect exact dezelfde profielen. Echter is bij een tussenprofiel aan weerszijde een kanaalplaat te bekennen. Aan de zijkanten zit slechts aan één kant een polycarbonaat kanaalplaat. Hiervoor heeft DaglichtDirect een 16mm aluminium profiel ontwikkeld die fungeert als de ontbrekende polycarbonaat kanaalplaat. Als het ware een aluminium vulstukje.

Hoe sluit ik de polycarbonaat overkapping waterdicht aan de muur aan?

Hiervoor is een aluminium muurprofiel ontwikkeld. Deze wordt aan de muurbevestigd en valt met een rubber over de kanaalplaat overkapping heen. In de montagehandleiding is goed te zien hoe dit werkt. 

Welke maten kanaalplaat overkapping levert DaglichtDirect.nl? 

DaglichtDirect levert standaard pakketten welke ten alle tijden op voorraad zijn. De standaard breedte maten die we hebben zijn 300cm, 400cm, 500cm en 600cm. De lengtematen zijn standaard 250, 300, 350 en 400cm. Dit zijn dus in totaal 16 standaard polycarbonaat dakpakketten. Echter is het geen enkel probleem om hier in de lengte of breedte iets aan aan te passen. Met name in de breedte is het eenvoudig een extra kanaalplaat met profiel toe te voegen.  

Mocht een standaard overkapping van polycarbonaat net iets te lang zijn adviseren we om een standaard maat te nemen en het zelf op maat in te korten. Als wij het voor u inkorten dan kan dit een langere levertijd betekenen of wellicht extra kosten. Tevens kunnen wij alles wat er ooit af is gegaan er nooit meer terug aan vast maken. 

Mocht u meer informatie willen over het verzagen en inkorten van polycarbonaat kanaalplaten ook. Hierover staat meer informatie in het blogartikel 'Kan ik de 16mm kanaalplaten ook zelf verzagen?'

 

 

Pak je korting