Hoe goed isoleert mijn lichtkoepel?

Een lichtkoepel wordt in principe boven een gat in het platte dak gemonteerd. Warmte stijgt op en kan op deze manier de ruimte gemakkelijk verlaten via het dak. Om dit tegen te gaan worden de opstanden en lichtkoepels in verschillende variaties uitgevoerd die allemaal een andere isolatiewaarde vertegenwoordigen.

Voor vragen over de isolatie kun je chatten of bellen met de daglichtexperts van DaglichtDirect.nl.

Welke isolatiewaarde heb ik nodig? 

Dit is wellicht de belangrijkste vraag bij het kiezen van de juiste lichtkoepel voor jouw toepassing. Aan twee kanten kan hier geld verdiend worden. Allereerst is het onnodig om een te 'dure' en goed isolerende lichtkoepel toe te passen boven ruimtes waar weinig tot geen isolatie wordt gevraagd. Denk hierbij aan overkappingen, carports en tuinhuizen. Ten tweede zou het erg zonde zijn om een lichtkoepel met een te lage isolatie toe te passen boven verwarmde ruimtes. Hierdoor loopt de energierekening flink op als de ruimte steeds warm gestookt wordt en de warmte de ruimte verlaat via het gat in het dak. In de volgende alinea wordt dus uitgebreid ingegaan op het bereiken van een goede isolatiewaarde, mits dit gewenst is. 

 

Hoe bereik ik een hogere isolatie met mijn koepel?

Een hogere isolatiewaarde kan bereikt worden door de keuze voor de opstand en de keuze voor het aantal koepelschalen.

  1. De eerste keuze die er is om een hogere isolatiewaarde te bereiken is de keuze voor een AVP opstand of een polyester opstand. Ondanks dat een polyester opstand een betere isolatiewaarde bereikt wordt de AVP opstand vaker verkocht. Dit heeft te maken met de lagere prijs voor een AVP opstand in vergelijking met de polyester opstand.

    Een AVP opstand is luchtgeïsoleerd en bereikt daarmee een lagere isolatiewaarde dan een polyester opstand, welke schuimgeïsoleerd is. Een ander verschil tussen de opstanden is dat een AVP opstand een stuk minder bestand is tegen warmte dan polyester opstanden. Hier moet met name rekening gehouden worden bij het inbranden van de opstanden. Bij een AVP opstand wordt daarom dringend geadviseerd de opstand in te plakken, omdat de AVP opstand simpelweg smelt door de warmte van de brander.

  2. De belangrijkste keuze voor het bereiken van een hogere isolatiewaarde zit eigenlijk niet zo zeer in de keuze voor de opstand, maar in het aantal lagen van de lichtkoepel. Door het verhogen van het aantal koepellagen met daartussen stilstaande lucht verhoogd de isolatiewaarde aanzienlijk. Een dubbelwandige lichtkoepel isoleert logischerwijs beter dan een enkelwandig en een driewandige isoleert weer beter dan een dubbelwandige lichtkoepel. De hoogste isolatiewaarde wordt bereikt met een zeswandige lichtkoepel, deze lichtkoepel heeft een buiten en binnenschaal van acrylaat met daartussen een vierwandige polycarbonaat kanaalplaat.

    Is de isolatie niet van belang, omdat het een tuinhuis, garage of terras overkapping betreft kies dan een enkelwandige lichtkoepel. Is de isolatie echter van zeer groot belang bijvoorbeeld boven een woon of zitkamer kies dan eerder voor een drie, vier of zelfs zeswandige lichtkoepel. De keuze voor de kleur of het materiaal heeft geen invloed op de isolatie. 

 

 Na het lezen van dit artikel genoeg informatie om een weloverwogen keuze te kunnen maken? Bekijk dan het lichtkoepelassortiment van DaglichtDirect.nl.