Hoe goed isoleert mijn lichtkoepel?

Een lichtkoepel wordt in principe boven een gat in het platte dak gemonteerd. Warmte stijgt op en kan op deze manier de ruimte gemakkelijk verlaten via het dak. Om dit tegen te gaan worden de opstanden en lichtkoepels in verschillende variaties uitgevoerd die allemaal een andere isolatiewaarde vertegenwoordigen.

Voor vragen over de isolatie kun je contact opnemen met de daglichtexperts van DaglichtDirect.nl.

Welke isolatiewaarde heb ik nodig? 

Dit is wellicht de belangrijkste vraag bij het kiezen van de juiste lichtkoepel voor jouw toepassing. Allereerst is het onnodig om een te 'dure' en goed isolerende lichtkoepel toe te passen boven ruimtes waar weinig tot geen isolatie wordt gevraagd. Denk hierbij aan overkappingen, carports en tuinhuizen.

Ten tweede zou het erg zonde zijn om een lichtkoepel met een te lage isolatie toe te passen boven verwarmde ruimtes. Een dakkoepel met een te lage isolatiewaarde laat de warmte vanuit de ruimte ontsnappen.  In de volgende alinea wordt uitgebreid ingegaan op het bereiken van een goede isolatiewaarde. 

De isolatiewaarde van de dakopstand van een lichtkoepel

De eerste keuze die er is om een hogere isolatiewaarde te bereiken is de keuze voor de opstand. De opstanden zijn er in verschillende materialen,  een AVP opstand of een polyester opstand. Dit heeft qua isolatiewaarde nog weinig te zeggen. Dit bepaald met name de temperatuurbestendigheid van de opstand. Een AVP opstand heeft een lagere temperatuursbestendigheid en kan niet tegen de hitte van een brander. Een polyester opstand kan tegen veel hogere temperaturen. Hieronder zullen de isolatiewaardes van de verschillende opstanden weergeven worden. Waarbij hoe lager de score hoe beter de isolatiewaarde is. Dus hoe dichter bij de 0 hoe beter.

Een AVP opstand E16, een luchtgeïsoleerde opstand met een isolatiewaarde van Ur 2,50.
Een polyester opstand H15, een 10mm PUR geïsoleerde opstand met een isolatiewaarde van Ur 2,30.
Een polyester opstand E15, een 20mm PUR geïsoleerde opstand met een isolatiewaarde van Ur 1,10.
Een AVP ISO opstand, een schuimgeïsoleerde opstand met een isolatiewaarde van Ur 0,88.

De isolatiewaarde van de lichtkoepel

De tweede keuze voor het bereiken van een hogere isolatiewaarde wordt gerealiseerd door het aantal lagen van de lichtkoepel te verhogen. Door het verhogen van het aantal koepellagen met daartussen stilstaande lucht verhoogd de isolatiewaarde aanzienlijk. De hoogste isolatiewaarde wordt bereikt met een vijfwandige lichtkoepel.

Is de isolatie niet van belang, omdat het een tuinhuis, garage of terras overkapping betreft kies dan een enkelwandige lichtkoepel. Is de isolatie echter van zeer groot belang bijvoorbeeld boven een woon of zitkamer kies dan eerder voor een drie, vier of zelfs vijfwandige lichtkoepel. De keuze voor de kleur of het materiaal heeft geen invloed op de isolatie. Hieronder de isolatiewaardes van de lichtkoepels:

Een enkelwandige lichtkoepel heeft een isolatiewaarde van Ur 5,40.
Een dubbelwandige lichtkoepel heeft een isolatiewaarde van Ur 2,60.
Een driewandige lichtkoepel heeft een isolatiewaarde van Ur 1,70.
Een vierwandige lichtkoepel heeft een isolatiewaarde van Ur 1,30.
Een vijfwandige lichtkoepel heeft een isolatiewaarde van Ur 1,00.

Na het lezen van dit artikel genoeg informatie om een weloverwogen keuze te kunnen maken? Bekijk dan het lichtkoepelassortiment van DaglichtDirect.nl.     

Pak je korting