Hoe maak ik zelf een opstand?

Het gebeurt erg vaak en hoeft geen enkel probleem te zijn, het zelf maken van een opstand. Echter is het een feit dat we regelmatig klachten krijgen over het scheuren van een koepel. De eerste vraag vanuit DaglichtDirect.nl is dan altijd is het op een opstand van ons of een zelfgemaakte? Het antwoord is dan over het algemeen altijd dat het een zelfgemaakte houten opstand betreft.

Dit is om verschillende redenen vervelend. Allereerst omdat de lichtkoepel kapot is gegaan en ten tweede omdat dit volledig buiten de garantie valt. Helaas wordt er niets vergoed. Het advies van DaglichtDirect.nl is dan ook om altijd de lichtkoepel te monteren op een opstand die wij op de webshop aanbieden. In dit artikel zullen we belangrijke zaken aangeven waarbij rekening dient gehouden te worden als er toch een zelfgemaakte opstand gefabriceerd gaat worden. Dit kan een financiële kwestie zijn of door tijdnood of planning, waardoor de daksparing al gemaakt dient te worden voordat de lichtkoepels überhaupt leverbaar zijn. 

Een zelfgemaakte opstand maken

Let op dat dit slechts een advies is en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Een zelfgemaakte opstand valt ten alle tijden buiten de garantievoorwaarden.

1. Belangrijk is om ervoor te zorgen dan de rand waarop de lichtkoepel komt te liggen volledig vlak is. Elk opstaand randje kan er voor zorgen dat er teveel spanning op de lichtkoepel komt. Teveel spanning op een lichtkoepel kan er voor zorgen dat deze rondom de zwakste punten gaat scheuren, dit is vrijwel altijd rondom de bevestigingspunten.

2. Een ander belangrijk punt is de breedte van de rand waarop de lichtkoepel komt te liggen. De opstand van DaglichtDirect.nl heeft een breedte van 6cm. Wanneer dit iets breeder is komt er al teveel spanning op de lichtkoepel te staan, daarbij is het zo hout een andere uitzetting heeft als kunststof, waardoor ook teveel spanning op de koepel kan komen. Neem het eerder wat minder ruim dan te ruim en voorkom overmatige spanning op de dakkoepel. 

3. De breedte van de rand dient niet te breed te zijn, maar zeker ook niet te smal. Wanneer de rand te smal is vallen de bevestigingsschroeven naast de opstand. Er kan dan een latje tegen de opstand gemonteerd worden, zodat er wel ruimte is om in te schroeven. De opstand wordt op deze manier als het ware verbreed.

4. De kleur van de opstand is bij voorkeur niet te donker. Donkere kleuren trekken warmte aan. Een te hoge temperatuur kan zorgen voor vervormingen van de lichtkoepel. Leg de dakbedekking nooit over de bovenrand van de opstand.

Plaatsing op een zelfgemaakte opstand is goed mogelijk, mocht er toch schade ontstaan aan de lichtkoepel is er geen mogelijkheid om aanspraak te maken op de fabrieksgarantie.

Voor vragen over zelfgemaakte opstanden of overige vragen neem je contact op met de klantenservice.

Pak je korting