Hoe meet ik de golfafstand en golfhoogte?

Een golfplaat wordt gedefinieerd aan de hand van verschillende variabelen. Uiteraard het materiaal, de lengte en de breedte van de plaat. Maar dan ontbreken er nog twee belangrijke variabelen, namelijk de golfafstand en de golfhoogte. In dit artikel zullen al deze termen toegelicht worden.

Bekijk het assortiment golfplaten van DaglichtDirect.nl 

Golfplaat of damwandplaat

Naast alle bovengenoemde verschillen die een transparante plaat kan hebben is er nog één element wat bepaald hoe een plaat eruit ziet. Is het een golf of damwandtype? Een golf is vanzelfsprekend een plaat die in een golvende beweging loopt en rond is afgewerkt. Een damwandplaat heeft geen ronde vormen maar hoekige vormen. De beredenering voor het golftype of damwandtype is voor beide platen hetzelfde en zal hieronder toegelicht worden.

De volgende elementen bepalen de maat en het golf of damwandtype:

De lengte van de platen

De lengte van de golfplaten wordt bepaald aan de hand van het aantal centimeters. Op het eerste gezicht zijn de lengtematen vrij ongebruikelijk. De lengtematen zijn bepaald aan de hand van de Engelse voet of foot maten, 1 foot = 30,48cm. Een golfplaat van 122cm is dus eigenlijk 4 foot lang. Om het gemakkelijk te houden en niet met halve centimeters te werken komt er bij de ene stap 30cm en de andere stap 31cm bij.

De lengtematen gaan als volgt 122cm, 153cm, 183cm, 214cm, 244cm, 275cm, 305cm, 336cm, 366cm, 396, 428cm. Grotere maten zijn er ook, maar worden door DaglichtDirect niet standaard aangeboden, deze maten zijn zeker verkrijgbaar op aanvraag. De damwandplaten maken geen gebruik van de Engelse voet en verspringen per 50cm.

De breedte van de golfplaten

De breedte van golfplaten is per golf verschillend en kan per golf ook nog eens verschillende breedtematen hebben. De breedte wordt bepaald door het aantal golven en de breedte van deze golven. Doordat bij golfplaten leggen sprake is van overlapping is de werkelijke breedte van de plaat niet altijd van toepassing. Bij het leggen dient namelijk rekening gehouden te worden met de werkende breedte. 

Voorbeeld: Eén golfplaat heeft een werkelijke breedte van 110cm en een stuk dak van 550cm of 5,5m moet belegd worden. De werkende breedte is 106cm, waardoor met 5 golfplaten niet 550cm kan worden belegd, maar slechts 530cm. Voor de exacte overlapping en werkende breedte is per materiaal een montagefolder ontwikkeld. DaglichtDirect hanteert voor de zekerheid vast aan de vuistregel: 5 meter breed, dan heeft u 6 platen nodig. Dus het aantal platen is het aantal meters + 1. Dit is aan de veilige kant, maar het is zonde als er één plaat nageleverd moet worden. Dat is dan een dure plaat inclusief transportkosten.

De montagefolders zijn te vinden op de Lichtplaten Informatie Pagina

Golfafstand en golfhoogte

Deze twee elementen van de golfplaten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De golfafstand is de afstand tussen het hoogste punt op de golf tot het hoogste punt in de volgende golf in mm uitgedrukt. De golfhoogte is vanzelfsprekend het verschil tussen het laagste en het hoogste punt in dezelfde golf in mm uitgedrukt.

Een golfplaat kun je als volgt lezen. De golfafstand is het getal voor de schuine streep ( / ) en de golfhoogte is het getal achter de schuine streep ( / ). Golftype 177/51 betekent dus dat de golfafstand 177mm is en de golfhoogte 51mm.

 

Nog vragen over de golfplaten? Neem contact op met de daglicht experts van DaglichtDirect.nl

Pak je korting