Hoe moet ik een lichtkoepel monteren?

Het vervangen van een lichtkoepel op een bestaande opstand is een vrij eenvoudig proces. Het monteren van een opstand op het dak en het proces van het creëren van het gat in het dak is een stuk complexer. Het advies is om hierbij een dakdekker of vakman in te schakelen. Voor vragen over de montage kan ook direct contact opgenomen worden met de klantenservice van DaglichtDirect.nl 

De dakuitsparing

Het gat in het dak wordt ook wel de sparing of de uitsparing genoemd. Rekening dient gehouden te worden dat de uitsparing groter is dan de dagmaat. Bij een gewenste dagmaat van 100x100cm hoort een dakuitsparing van 120x120cm als gekozen wordt voor een AVP of extra geïsoleerde AVP opstand. In het artikel 'Hoe meet ik de dagmaat van een lichtkoepel' staat beschreven hoe de dagmaat exact gemeten moet worden.

De werkwijze: 

 1. Bepaal waar de koepel moet komen.
 2. Controleer of de gekozen plaats reëel is aan de hand van de balken in het platte dak.
 3. Bepaal de definitieve plaats van de lichtkoepel aan de hand van de bevindingen.
 4. Zaag de juiste vorm uit het dak. Zaag door zowel de balken als het isolatiemateriaal.
 5. Plaats de opstand over het gat in het dak. Zorg hierbij dat wanneer een isolatielaag op het dak ligt dat je een houten balk onder de opstand plaats, zodat de opstand op de zelfde hoogte als de isolatielaag staat.

De opstand monteren

Tijdens de montage van de opstand mag de lichtkoepel nog niet op de opstand bevestigd zijn. De bitumineuze dakbedekking kan ingeplakt of ingebrand worden. Een AVP opstand heeft een lagere temperatuurbestendigheid, waardoor het dringende advies is om deze opstanden alleen in te plakken. Een polyester opstand kan zowel ingeplakt als ingebrand worden. Zorg wel dat de opstand niet direct in contact komen met de vlam.

Werkwijze:

 1. Plaats de opstand goed boven het gat in het dak.
 2. Schroef de opstand vast op de houten onderbalken. Dit voorkomt dat de opstand gaat schuiven bij het inplakken.
 3. Breng randstroken aan die de flens van de opstand volledig afdekken.
 4. Over deze randstroken worden stroken aangebracht van ongeveer 20cm breed op ongeveer een flensbreedte vanaf de opstand.
 5. Breng stroken aan die tot hoog op de opstand doorlopen. Let op dat de strook niet te hoog doorloopt dit kan ten koste gaan van de waterdichtheid.
 6. Kit voor het behoud van waterdichtheid de dakbedekking rondom af met bitumenkit.

De lichtkoepel monteren

De lichtkoepel wordt inclusief bevestigingsmaterialen geleverd. De dakkoepel is eenvoudig op de opstand te monteren. Zorg dat tijdens de montage met zorg omgegaan wordt met de lichtkoepel. Bij het laten vallen of stoten kan onherroepelijke schade aan de koepel ontstaan.

Werkwijze:

 1. Plaats de lichtkoepel op de opstand.
 2. Boor de opstand voor op de plek waar de voorgeboorde gaten in de lichtkoepel zitten.
 3. Zorg dat de gaten van de lichtkoepel exact boven de gaten in de opstand komen te liggen.
 4. Schroef de lichtkoepel kruislings vast. Dus niet eerst aan één zijde.
 5. Draai de schroeven hand vast aan. Te hoge spanning op de koepel kan ervoor zorgen dat deze beschadigd raakt.
 6. Plaats de inbraakpreventiekapjes over de schroefkoppen.
 7. Sluit het geheel af met de schroefkapjes.

 

De lichtkoepel is op de juiste manier gemonteerd. Als er nog vragen over de montage zijn neem dan direct contact op met de klantenservice. Ook om telefonisch een bestelling te plaatsen kan telefonisch contact opgenomen worden.

 

Pak je korting