Lichtkoepel acrylaat

Tonen als Foto-tabel Lijst
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 459

Pagina:
Pagina:
Tonen als Foto-tabel Lijst
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 459

Pagina:
Pagina:

Lichtkoepel acrylaat

Een lichtkoepel is meer dan alleen een bron van natuurlijk licht; het is een functioneel en esthetisch element dat de ruimte transformeert. Bij het kiezen van de juiste lichtkoepel speelt het materiaal een cruciale rol. Acrylaat is een populair materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid, veelzijdigheid en uitstekende lichtdoorlatendheid. Ontdek waarom acrylaat een verstandige keuze is voor jouw lichtkoepelproject. 

Wat is het verschil tussen acrylaat en PMMA?

Bij DaglichtDirect gebruiken we voor onze lichtkoepels de term acrylaat. Acrylaat heeft echter verschillende synoniemen. Zo is er de merknaam Plexiglas, wat ook acrylaat is. In de lichtkoepelwereld is er ook de term PMMA. PMMA staat voor PolyMethylMethAcrylaat.

Andere fabrikanten hanteren regelmatig de term PMMA lichtkoepel of lichtkoepel PMMA. Zowel onze lichtkoepels van acrylaat als onze lichtkoepels van polycarbonaat kunnen de PMMA lichtkoepel vervangen. Belangrijk is dat de dagmaat van de huidige PMMA koepel goed gemeten wordt, als dit naar behoren is gedaan kan de juiste lichtkoepel bij DaglichtDirect.nl besteld worden en op het dak vervangen worden.

Acrylaat lichtkoepels zijn duurzaam

Eén van de meest opmerkelijke eigenschappen van acrylaat is de indrukwekkende sterkte. In feite is acrylaat tot 25 keer sterker dan glas van dezelfde dikte. Deze uitzonderlijke duurzaamheid verlengt de levensduur van de lichtkoepel en vermindert de noodzaak van frequente vervanging. Ook is het materiaal lichter in gewicht dan glas maar ook vele malen goedkoper dan glas.

Acrylaat heeft een uitstekende lichtdoorlatendheid

Een lichtkoepel is bedoeld om daglicht naar binnen te brengen, en de lichtdoorlatendheid van het materiaal is daarbij van essentieel belang. Acrylaat blinkt uit in dit opzicht, omdat het tot wel 92% van het invallende licht doorlaat. Dit resulteert in heldere, goed verlichte ruimtes die een positieve invloed hebben op het welzijn van de bewoners en de algehele atmosfeer van de ruimte. 

Meer privacy door lichtkoepel in opaal

Een lichtkoepel is in twee kleuren te bestellen. Namelijk de glasheldere lichtkoepel en de opale lichtkoepel. De glasheldere lichtkoepel is transparant en hierdoor kijk je gemakkelijk naar buiten en heb je veel lichtdoorlaat. Kies je voor de kleur opaal dan profiteer je van extra privacy omdat je door de kleur van opaal niet door de koepel heen kunt kijken. Dit gaat iets ten koste van de lichtinval. Een opale koepel wordt vaak gebruikt in ruimtes waar het niet gewenst is dat andere personen gemakkelijk naar binnen kunnen kijken. 

Prijs/kwaliteit verhouding van een acrylaat lichtkoepel

Acrylaat lichtkoepels zijn niet voor niets de meest verkochte lichtkoepels. Door de goede verhouding tussen kwaliteit en prijs is dit voor veel mensen de perfecte optie. Naast acrylaat heb je ook de keuze uit polycarbonaat. Dit materiaal is een nog sterkere optie maar wel hoger in prijs. Polycarbonaat wordt geadviseerd als de koepel extra slagbestendigheid nodig heeft. Ook dit materiaal heeft een zeer hoge lichtdoorlaat. 

Betere isolatie door meerwandige lichtkoepel acrylaat

Bij een enkelwandige lichtkoepel bestaat de bolvorming van de koepel uit één schaal. Dit levert uiteraard niet de beste isolatie en daarom is het ook mogelijk om een lichtkoepel met meerdere schalen te kiezen wanneer isolatie een belangrijke rol speelt in de ruimte waar de koepel geplaatst wordt. Waarbij tussen elke schaal stilstaande lucht zit die isoleert. Bij ons heb je naast de enkelwandige varianten de keuze uit:

Als je kiest voor een acrylaat lichtkoepel zijn altijd alle wanden van acrylaat gemaakt. Kies je toch voor een polycarbonaat lichtkoepel zal alleen de buitenste schaal gemaakt zijn van polycarbonaat omdat deze schaal dan de enige schaal is die sterker moet omdat de andere niet in contact staan met de buitenwereld. De andere schalen zullen dan van acrylaat zijn om de prijs niet onnodig duur te maken vanwege de hogere prijs van polycarbonaat. 

Veelzijdigheid in Vorm en Design

Acrylaat is een thermoplastisch materiaal dat zich gemakkelijk laat vormen en bewerken. Hierdoor leent het materiaal zich perfect en kunnen lichtkoepels in diverse vormen en maten worden gecreëerd. Zo heb je ronde, vierkante en rechthoekige lichtkoepels in vele verschillende maten.
Bij de grootte van de lichtkoepels spreken we altijd van de dagmaat. Dit is de binnenmaat van de opstand. De buitenmaat, ook wel de sparing genoemd, is bij een E15, E30, E50 en E16 opstand altijd 20cm groter dan de binnenmaat. Heb je een dagmaat van 100x100 dan zal de sparing oftewel de grootte van het gat in het dak 120x120 zijn. Bij een H15 opstand zal de daksparing 25cm groter zijn dan de dagmaat. Zie onderstaande afbeelding ter verduidelijking.

Acrylaat lichtkoepel in combinatie met verschillende type opstanden

Een acrylaat lichtkoepel kun je op verschillende type opstanden plaatsen. Zo is het mogelijk de lichtkoepel te plaatsen op een standaard opstand, maar ook op een ventilerende opstand en dakbetreding opstand. Hierdoor kan de acrylaat lichtkoepel in verschillende situaties gebruikt worden die aan jouw wensen voldoen. 

Onderhoudsgemak van acrylaat lichtkoepels

Acrylaat lichtkoepels vereisen minimaal onderhoud om hun glans en prestaties te behouden. Af en toe een reiniging met milde zeep en water is meestal voldoende om vuil en stof te verwijderen. Dit maakt het behoud van de esthetische uitstraling van de lichtkoepel een eenvoudige taak. Gebruik nooit hardnekkige schoonmaakmiddelen, dit kan namelijk zorgen voor onnodige schade aan de dakkoepel. Gebruik in plaats daarvan altijd koud of lauw water met een milde zeep in combinatie met een zachte doek.

Pak je korting