Polyester golfplaten en golfrollen

Polyester is een veel verkocht materiaal voor lichtdoorlatende golfplaten en golfrollen. Door de glasvezeldeeltjes zijn de platen sterk en zeer bestendig tegen invloeden van buitenaf. De glasvezeldeeltjes zorgen er echter ook voor dat de platen niet transparant zijn, daarom wordt gesproken van een lichtdoorlatende golfplaat. Desondanks is de lichtdoorlaat zeer hoog. 

Bekijk de polyester golfplaten en polyester golfrollen van DaglichtDirect.nl

De montage

Polyester golfplaten zijn uitermate bestendig en reageren in tegenstelling tot sommige andere kunststof golfplaten veel minder op temperatuurwisselingen. Hierdoor zijn ze ook verkrijgbaar op rol. Andere kunststoffen zullen op zulke grote oppervlakte gaan scheuren, doordat de spanning niet kan 'ontsnappen' uit de plaat. Bij polyester is dat dus niet het geval. 

Dit maakt ook het bevestigen van de polyester platen gemakkelijker. Bij het bevestigen hoeven de platen niet voorgeboord te worden en kunnen ze direct op de juiste plek bevestigd worden.Belangrijk is om voldoende bevestigingspunten te gebruiken om de waterdichtheid van de constructie te garanderen. Met een polyester golfplaat op rol is het van belang dat deze goed vastgezet wordt, zodat de gehele rol niet van de constructie losgerukt wordt.

Op de Lichtplaten Informatie Pagina staat een montagehandleiding voor polyester golfplaten en golfrollen. 

De opslag

Wanneer de platen niet direct verwerkt worden op het dak zullen deze op de juiste manier opgeslagen moeten worden. Voor de kwaliteit van de platen is het gewenst om de golfplaten en rollen buiten het bereik van zon en regen op te slaan. Daarnaast dient elk contact met een directe warmtebron of chemische producten vermeden te worden.

Het onderhoud

Polyester golfplaten zijn niet volledig transparant. Slecht onderhoud betekent echter wel dat de lichtdoorlaat van de platen negatief wordt beïnvloed. Plaats de golfplaten dus altijd met een minimale hellingshoek van 10° van de dakconstructie, hierdoor zorgt het regenwater dat vuiligheid van de platen wordt gespoeld. Worden de platen toch vies? Reinig de platen dan niet met kokend water, een schuurspons of agressief schoonmaakmiddel. DaglichtDirect heeft een zacht schoonmaakmiddel in het assortiment wat wordt geadviseerd te gebruiken bij het onderhoud. 

Bekijk het onderhoudsproduct van DaglichtDirect.nl

De uitvoeringen

Polyester zijn glasvezelversterkte platen. De glasvezeldeeltjes zijn zichtbaar en zorgen ervoor dat de plaat niet transparant is. Ondanks de glasvezeldeeltjes is de lichtopbrengst van een polyester golfplaat of golfrol uitermate hoog. De polyester golfplaten zijn er in de golftypen 177/51, 76/18 en 130/30. De golfrollen zijn enkel verkrijgbaar in golftype 76/18.

De lengtematen van de golfplaten zijn 122, 153, 183, 214, 244, 275, 305, 336, 366 en 396 centimeter. De polyester golfplaten op rol tot 30 meter met een uitval van 100, 125, 150, 180, 200, 250, 300, 350 en 400 centimeter.

De toepassingen

Polyester golfplaten en rollen worden vaak gebruikt in overkappingen, carports, fietsenstallingen en (romney) loodsen. In de agrarische sector worden de polyester platen ook vaak toegepast als lichtdoorlatende dakbedekking, doordat de platen ammoniakbestendig zijn.

 

Vragen over polyester producten van DaglichtDirect? Bel, mail of chat en kom in contact met de daglicht experts.