Mogelijk voorkomende klachten bij golfplaten

Lichtdoorlatende golfplaten worden aangeschaft om lichtinval te realiseren in onderliggende ruimte. Fouten of ongelukken bij het monteren kunnen ervoor zorgen dat er onherroepelijke schade aan de platen ontstaat. In dit artikel zullen enkele veel voorkomende klachten over lichtdoorlatende platen behandeld worden. Ook zal er atlijd een advies gegeven worden om dit te voorkomen. 

Vragen over lichtplaten of mogelijke schade aan een product? Neem contact op met de klantenservice. 

Mijn polycarbonaat golfplaten gaan verkleuren door de zon. De platen zijn toch UV bestendig?

De polycarbonaat golfplaten zijn inderdaad UV bestendig, maar dat is niet de volledige informatie. De polycarbonaat golfplaten zijn enkelwandig UV bestendig. Wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt zou het kunnen dat enkele of alle platen onderste boven gemonteerd zijn, waardoor er onherroepelijke schade kan ontstaan. Op de platen staat duidelijk aangegeven wat de bovenzijde is. 

Het advies is om goed te kijken wat de bovenzijde moet zijn en deze naar boven toe te richten. Bij foutieve plaatsing vervalt namelijk de garantie op de golfplaten.

Rondom de bevestigingspunten gaan mijn platen scheuren hoe komt dit toch?

Kunststoffen reageren onder invloed van de temperatuur door te krimpen en uit te zetten. Wanneer de platen te strak worden vast gezet rondom de bevestiginsgpunten kunnen de kunststof golfplaten hun spanning niet kwijt. Daar waar de bevestigingspunten zitten is de spanning het hoogst en zal de plaat beginnen te scheuren. Dit zijn in het begin kleine scheurtjes, maar met de tijd kunnen deze doorscheuren en groter worden. Dit gaat ten koste van de waterdichtheid.

Het advies is om de platen voor te boren met een groter boorgat dan de bevestigingsbout. Voor de exacte montage adviezen lees je de montagehandleidingen op de lichtplaten informatie pagina.

Het water blijft om mijn dakconstructie liggen en de platen laten nu minder licht door!

In sommige gevallen kan het zijn dat bepaalde voorwerpen op de constructie zijn gevallen die de waterafloop belemmeren. Aannemelijker is dat het dakafschot van de constructie niet schuin genoeg is. Hierdoor kan het water niet goed van de constructie af lopen. Het water beperkt de lichtdoorlaat en er kan mosvorming ontstaan. Ook kleine takjes en bladere zullen niet van de constructie af worden gespoeld door het regenwater. 

Het advies is om een minimaal dakafschot van 10° te hanteren. Dit begint bij het realiseren van de houten onderconstructie, houd hier al rekening met het minimale afschot.

De platen buigen ver door en er komt nu water door de constructie!

De onderconstructie is de basis voor een goede dakafwerking. Wanneer platen doorbuigen krijgen deze te weinig ondersteuning van de ondersteuningsbalken. De ondersteuningsbalken worden ook wel gordingen genoemd. Elk materiaal heeft zijn eigen geadviseerde maximale gordingsafstand, welke in de montagefolders per product zijn te vinden. Voldoende ondersteuning is belangrijk dat de platen niet uit de constructie schieten door gewicht van een sneeuwdek op het dak of als bijvoorbeeld de kat van de buren op de dakafwerking springt. 

Het advies is om de montagefolder per product goed door te nemen, zodat de constructie in de basis top is. Dit voorkomt enorm veel problemen.

De platen zijn pas afgelopen week bezorgd en nu al helemaal krom, ik wil nieuwe!

Uiteraard zou het mogelijk kunnen zijn dat de platen tijdens het transport zijn beschadigd, wat volledig onder de garantie valt. Een grotere kans is dat de platen niet op de juiste manier zijn opgeslagen of gemonteerd. Wanneer de platen bijvoorbeeld in de zon zijn opgeslagen kunnen er onherroepelijke beschadigingen ontstaan. De zon in een stapel platen zorgt voor een enorme warmte ophoping. Er zijn nog tal van redenen die er voor zorgen dat de platen beschadigd raken.

Het advies is om de montagefolders en voorschriften goed door te nemen bij het opslaan en verwerken van de platen. Dit voorkomt enorm veel problemen met lichtplaten.

 

Pak je korting