Mogelijk voorkomende klachten over lichtkoepels

Een lichtkoepel wordt aangeschaft om te kunnen genieten van het daglicht in de onderliggende ruimte. Fouten of ongelukken bij het verplaatsen en monteren van de producten kunnen voor onherroepelijk schade aan de lichtkoepel zorgen. In dit artikel zullen enkele veel voorkomende 'klachten' behandeld worden met daarbij een oplossing om dit te voorkomen. 

Vragen over lichtkoepels of mogelijke schade aan het product? Neem contact op via de chat, mail of telefoon.

Hoe komt het dat mijn lichtkoepel scheurt rond de bevestigingsmaterialen?

Een lichtkoepel is gemaakt van acrylaat en/ of polycarbonaat, dit zijn kunststoffen. Kunststoffen reageren op temperatuurwisselingen door te krimpen of juist uit te zetten. Door de bevestigingsmaterialen met een accuboor volledig vast te draaien krijgt de koepel geen enkele mogelijkheid om de spanning kwijt te kunnen. De klacht is dan ook vaak dat de koepel rondom de bevestigingspunten scheurtjes vertoond. Naar mate de tijd vordert zullen deze kleine scheurtjes door kunnen gaan scheuren, wat ten koste gaat van de waterdichtheid en kwaliteit van de koepel.

Het advies is om een lichtkoepel handvast vast te draaien. 

Er zit vocht in mijn dubbelwandige lichtkoepel in de keuken, hoe komt dit?

Lichtkoepels zijn damp diffuus, dit betekent dat in vochtige periode van het jaar vocht door het kunststof heen trekt. In een keuken wordt gekookt en ontstaan dampen die ook in de koepel kunnen trekken. Op dezelfde manier dat het vocht in de koepel trekt kan het er ook weer uit trekken. Bij een koepel in de keuken krijgt het vocht niet de tijd om uit de koepel te trekken, omdat het vochtige proces zich elke dag weer voordoet. Het vocht kan de doorkijk van de lichtkoepel negatief beïnvloeden. Daarnaast kan het er voor zorgen dat het ten koste gaat van de waterdichtheid van de koepel, doordat de afdichtingsrubbers worden aangetast door het vocht.

Het advies is om een ventilerende opstand met lichtkoepel te plaatsen, zodat de waterdamp kan ontsnappen door tijdens of net na het koken de koepel te openen.

Tijdens het inbranden van de opstand is mijn AVP opstand kapot gegaan, hoe komt dat?

De vlam van een brander bereikt een zeer hoge temperatuur. AVP is een andere benaming voor PVC, de AVP opstanden hebben een te lage temperatuurbestendigheid om tegen de vlam van een brander te kunnen. Geadviseerd wordt om deze opstanden in te plakken. Een polyester opstand kan prima in de dakbedekking ingebrand worden.

Ik heb mijn dakkoepel grondig gereinigd en gepoetst. Hoe komt het dat er nu alleen maar minder licht doorheen komt?

Een lichtkoepel heeft een bolle vorm, waardoor deze over het algemeen schoon blijft met behulp van het regenwater. Uiteraard kan het door bepaalde omstandigheden zo zijn dat de koepel schoongemaakt dient te worden. Door dit met agressief schoonmaakmiddel te doen wordt de lichtkoepel aangetast. Dit kan ten koste gaan van de lichtdoorlaat. Harde borstels en schuursponzen kunnen zorgen voor krassen op de lichtkoepel. Gebruik ook zeker geen kokend water, snelle temperatuurswisselingen hebben doorgaans geen positieve invloed op de lichtkoepel.

DaglichtDirect biedt het Novoclear onderhoudsmiddel aan, waarmee met lauw water en een zachte doek de koepel perfect schoongemaakt kan worden.

 

Alle informatie om veel voorkomende fouten te voorkomen. Bestel dan nu jouw lichtkoepel.

 

Pak je korting