Veelgestelde vragen DaglichtDirect

Ik heb een vraag over:

Golfplaten

Wat zijn de kenmerken van een lichtdoorlatende PVC golfplaat?

PVC staat voor polyvinylchloride en kenmerkt zich door de blauwe gloed over de platen, deze gloed heeft geen invloed op de transparantie. PVC golfplaten zijn relatief goedkoop. In vergelijking met andere materialen is PVC minder stoot, kras en temperatuurbestendig. PVC is daarentegen wel ammoniakbestendig, waardoor het naast toepassingen in de particuliere en bouwsector ook uitermate geschikt is voor de agrarische sector.

Wat zijn de kenmerken van een lichtdoorlatende polyester golfplaat?

Polyester kenmerkt zich door de glasvezels in de golfplaat. De golfplaten zijn in vergelijking met PVC beter stoot, kras en temperatuurbestendig. Polyester is ammoniakbestendig, waardoor het naast toepassingen in de particuliere en bouwsector ook uitermate geschikt is voor de agrarische sector.

Wat zijn de kenmerken van een lichtdoorlatende polycarbonaat golfplaat?

Polycarbonaat kenmerkt zich door de hoge slagvastheid van het materiaal. Polycarbonaat golfplaten scoren daarnaast op vrijwel alle gebieden erg goed. Polycarbonaat heeft een goede lichtdoorlatendheid, is erg goed belastbaar en weerbestendig.

Welke verschillende profielen zijn er?

DaglichtDirect biedt vier verschillende profielen aan die hieronder schematisch zijn weergeven. Per materiaal verschilt het welke profielen er verkrijgbaar zijn. De profielen 177/51, 76/18 en 130/30 zijn zogeheten golfprofielen. Het profiel 70/16 is een damwandprofiel.

Hoe bereken ik de hart op hart (h.o.h.) afstand?

De hart op hart afstand wordt berekend door de afstand van het laagste punt op een golf tot het laagste punt op de volgende golf in mm uit te drukken.

Hoe bereken ik de golfhoogte?

De golfhoogte wordt berekend door het hoogteverschil tussen het laagste punt in de golf en het hoogste punt in de golf in mm uit te drukken.

Welke bevestigingsmaterialen heb ik nodig en hoeveel?

Voor de bevestiging van een lichtdoorlatende golfplaat adviseert DaglichtDirect 8 bevestigingspunten per m2 te gebruiken. 

Hoe moet ik de golfplaten opslaan?

Plaats de golfplaten niet rechtstreeks op de grond. Kies voor plaatsing op bijvoorbeeld houten balken of een houten pallet. De golfplaten dienen in horizontale ligging opgeslagen te worden. Wanneer sprake is van verschillende lengten golfplaten dienen de langste onderop geplaatst te worden en de kortere in volgorde van lengte daarbovenop.

Wanneer gekozen wordt verschillende materialen golfplaten te stapelen zorg er dan voor om een afscheiding te maken, zodat de materialen elkaar niet beschadigen.

Bij voorkeur worden golfplaten binnen opgeslagen om direct zonlicht en hoge temperaturen te voorkomen. Direct zonlicht in een stapel golfplaten zorgt voor een enorme warmteophoping. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de golfplaten gaan vervormen en beschadigd worden.

Wanneer binnen opslag niet mogelijk is dienen de golfplaten bedekt te worden met watervast wit reflecterend afdekfolie. Daarnaast dienen ze tegen de wind en water verpakt te zijn om beschadigingen te voorkomen.

Hoe kan ik de golfplaten het beste verzagen?

Het verzagen van een golfplaat met handzaag dient rustig en onder een kleine hoek te gebeuren. Het verzagen met een elektrische zaag dient geleidelijk met constante middelmatige snelheid te gebeuren. Bij het verzagen mag de golfplaat niet onder spanning staan en moet trilling worden geminimaliseerd.

Hoe monteer ik de golfplaten?

De volledige montage van de verschillende soorten golfplaten staat beschreven in de montagefolders van de verschillende materialen. Deze zijn op de pagina lichtplaten informatie te vinden.

Vlakke platen

Waarom kiezen voor kanaalplaten?

Kanaalplaten zijn van polycarbonaat en hebben een hoge slagvastheid. Door de luchtkanalen in de plaat zijn ze licht in gewicht en hebben kanaalplaten een hogere isolatiewaarde dan het overige plaatmateriaal. Kortom polycarbonaat kanaalplaten hebben een hoge isolatiewaarde en slagvastheid, waardoor het een goede keuze is voor lichtdoorlatende dakbedekking.

In welke toepassing worden kanaalplaten gebruikt?

Kanaalplaten worden voornamelijk gebruikt in overkappingen, zoals terrasoverkappingen, carports en fietsenstallingen. Daarnaast kunnen kanaalplaten ook in verticale toepassing toegepast worden als scheidingswand.

Wat is het verschil tussen een massieve acrylaat en polycarbonaat plaat?

Acrylaat en polycarbonaat massieve platen kunnen voor vrijwel identieke toepassingen gebruikt worden. Bij DaglichtDirect zijn de acrylaat platen verkrijgbaar op 2mm dikte en polycarbonaat op 3 of 4mm dikte.

De acrylaat platen zijn hoogtransparant en 25 keer sterker dan glas. Polycarbonaat heeft ook een hoge transparantie en is zelfs 250 keer sterker dan glas en dus praktisch onbreekbaar.

In welke toepassing worden de massieve platen toegepast?

Massieve platen hebben talloze toepassingen zowel binnen als buiten het huis. Zo worden ze gebruikt in overkappingen, kassen, stallen en carports. In verticale toepassing kunnen de massieve platen ook gebruikt worden als bijvoorbeeld afscheidingen, deuren, reclameborden en bushokjes.

Lichtkoepels

Wat zijn de kenmerken van een acrylaat lichtkoepel?

Een acrylaat lichtkoepel kenmerkt zich door de onovertroffen helderheid. Acrylaat is een veelzijdig materiaal:

 • Hoge lichttransmissie
 • 25x slagvaster dan glas
 • Goedkoper dan glas
 • UV bestendig
 • Lichter dan glas

Wat zijn de kenmerken van een polycarbonaat lichtkoepel?

Een polycarbonaat lichtkoepel kenmerkt zich door de onovertroffen slagvastheid. Polycarbonaat is een zeer veelzijdig materiaal:

 • Hoge lichttransmissie
 • 250x slagvaster dan glas
 • UV bestendig
 • Weerbestendig
 • Vandalisme proof en inbraakvertragend
 • Lichter dan glas

Wat is het verschil tussen een glasheldere en opale lichtkoepel?

Een glasheldere lichtkoepel is zoals het woord al zegt een heldere lichtkoepel. Opaal wordt ook wel melkglas genoemd. De lichttransmissie van een opale koepel is lager. Het verschil zit hem echter niet zo zeer in de lichttransmissie, maar in de doorzichtbaarheid.

Een goed voorbeeld:
Bij een glasheldere koepel zie je een vogel overvliegen en kun je de verschillende soorten gemakkelijk uit elkaar houden. Bij een opale lichtkoepel zie je wel een vogel overvliegen, maar kun je geen verschil in de vogelsoorten ontdekken.

Hoe meet ik de dagmaat?

De binnenmaat van de onderkant van de lichtkoepel of de binnenmaat van de bovenkant van de opstand is de maat waar naar gekeken moet worden bij het bestellen van een lichtkoepel. Dit noemen we de dagmaat.

Hoe meet ik de daksparing?

De daksparing is het gat in het dak. De daksparing is gelijk aan de binnenmaat van de onderkant van de opstand. Een AVP opstand is 20 cm breder en een polyester opstand is 25 cm breder dan de dagmaat van de bijbehorende lichtkoepel.

Waarom kiezen voor een enkelwandige lichtkoepel?

Een enkelwandige lichtkoepel wordt toegepast in ruimtes waar isolatie niet of nauwelijks van belang is. Een enkelwandige lichtkoepel wordt gebruikt in tuinhuisjes, carports of garages.

Waarom kiezen voor een dubbelwandige lichtkoepel?

Een dubbelwandige lichtkoepel is de meest verkochte variant en deze is geschikt voor verblijfruimtes.

Waarom kiezen voor een driewandige lichtkoepel?

Een driewandige lichtkoepel is geschikt om hoge isolatiewaardes te bereiken. Hierdoor is een driewandige lichtkoepel uitermate geschikt voor woonruimtes.

Waarom kiezen voor een vierwandige lichtkoepel?

Een vierwandige lichtkoepel realiseert een zeer hoge isolatiewaarde. Een vierwandige lichtkoepel is ideaal voor ruimtes waar uitstekende isolatie van belang is.

Moet ik een opstand en lichtkoepel samen kopen?

Een lichtkoepel en opstand kunnen zowel los van elkaar als samen gekocht worden. Wanneer enkel de lichtkoepel aan vervanging toe is en de opstand nog naar behoren is kunt u een losse lichtkoepel kopen en andersom.

Hoe monteer ik een lichtkoepel?

Op de pagina lichtkoepel informatie kun je alle informatie vinden over de montage van een lichtkoepel en bijbehorende opstand.

Kan de lichtkoepel ook op een houten opstand geplaatst worden?

Een lichtkoepel kan in principe op allerlei soorten opstanden gemonteerd worden. De garantie vervalt echter wanneer de lichtkoepel niet op een bijbehorende DaglichtDirect lichtkoepel wordt gemonteerd.

Welke bevestigingsmaterialen heb ik nodig bij een lichtkoepel?

De bevestigingsmaterialen worden bij de lichtkoepel meegeleverd.

Er zit vocht in mijn lichtkoepel, hoe los ik dit op?

Van nature zijn acrylaat en polycarbonaat dampdoorlatend. In vochtige periode kan dit betekenen dat er condensvorming plaatsvindt tussen de schalen. Op dezelfde manier dat het erin trekt door de dampdoorlatendheid zal de condens er in drogere periode ook weer uit trekken. Voor vochtige ruimtes, zoals een badkamer of keuken wordt geadviseerd een lichtkoepel met ventilatiemogelijkheid te gebruiken.

Wanneer moet ik kiezen voor een lichtkoepel met ventilatiemogelijkheid?

In vochtige ruimtes, zoals een badkamer of keuken, kun je het beste kiezen voor een ventilerende lichtkoepel. Wanneer condensvorming langere tijd in de schalen blijft zitten zonder de mogelijkheid eruit te trekken kan dit negatieve gevolgen hebben voor de lichtkoepel.

Wat zijn de verschillen tussen een AVP en polyester opstand?

De AVP opstand is luchtgeïsoleerd en wordt in de dakbedekking ingeplakt. De polyester opstanden zijn schuimgeïsoleerd en kunnen ingebrand worden. De AVP opstanden zijn goedkoper in prijs ten opzichte van de polyester opstanden. Een polyester opstand bereikt betere isolatiewaardes, echter zijn deze er niet in ventilerende uitvoering.

Hoe moet ik mijn lichtkoepel schoonmaken?

In principe is een lichtkoepel zelfreinigend. Is het schoonmaken toch gewenst, gebruik dan het schoonmaakmiddel, dat verkrijgbaar is op DaglichtDirect, en lauw water om lichtkoepel mee schoon te maken. Gebruik hierbij een zachte doek om krassen te voorkomen.

Is een lichtkoepel volledig waterdicht?

Als een lichtkoepel op de juiste manier wordt gemonteerd is de lichtkoepel volledig waterdicht. De montage folder is te vinden op de pagina lichtkoepel informatie

Garantie

Hoeveel jaar garantie zit er op de DaglichtDirect producten?

Voor alle artikelen die je bij ons koopt, geldt de wettelijke garantie. Wettelijke garantie wil zeggen dat een product datgene is of moet doen wat de consument er in alle redelijkheid van mag verwachten. Voor de producten geldt ook een fabrieksgarantie. Deze garantie doet niets af aan de wettelijke garantie. Wil je meer weten over de garanties kun je direct contact opnemen via één van onze contactkanalen. 

Bestelproces

Hoe ziet het bestelproces bij DaglichtDirect eruit?

Je kiest een product dat je wilt gaan aankopen. Deze plaats je in de winkelmand en kiest ervoor om deze af te gaan rekenen. Vul de juiste gegevens in en kies voor een betaalmethode om de order af te ronden. Er wordt een bestelbevestiging naar je mail gestuurd. Nadat de bestelling is ingepland wordt via een nieuwe mail de leverdatum kenbaar gemaakt.

Wat als ik het verkeerde heb besteld?

Binnen 14 dagen na ontvangst van de aangeschafte producten, kan je van de aankoop afzien. Kijk voor meer informatie op de pagina herroeping. 

Klachten

Hoe moet ik een klacht melden?

Heb je een klacht over een product, de bezorging of de service dan horen wij dit graag en wordt alles in het werk gesteld om het probleem op te lossen. Hiervoor kun je contact opnemen met één van onze contactopties. Graag ontvangen wij een ordernummer en bewijs van aankoop om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Je klacht zal inhoudelijk worden behandeld binnen 14 dagen na ontvangst. Ben je nog niet tevreden met de door ons geboden oplossing dan kun je je klacht voorleggen aan de Geschillencommissie via het Europees ODR platform

Wat als ik niet tevreden ben over de afhandeling van mijn klacht?

Ben je niet tevreden met de afhandeling van de klacht? Dan kun je deze voorleggen aan de Geschillencommissie Thuiswinkel, Postbus 90600, 2509 LP te Den Haag (https://www.degeschillencommissie.nl/). Ook kun je de klacht voorleggen aan de Geschillencommissie via het Europees ODR Platform (http://ec.europa.eu/consumers/odr/)

Betalen

Zijn de prijzen inclusief BTW?

Alle prijzen op DaglichtDirect.nl zijn inclusief BTW.

Mijn betaling is mislukt, wat nu?

Wanneer de betaling is mislukt neem dan graag contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Hoe kan het dat mijn creditcard wordt geweigerd?

De exacte reden hiervan zul je op moeten vragen bij de creditcard maatschappij. 

Reviews

Hoe verzamelt DaglichtDirect.nl reviews?

Wij verzamelen uitsluitend echte reviews van personen die daadwerkelijk een bestelling in onze webshop hebben geplaatst. Het verzamelen van reviews verloopt via TrustedShops.

Overig

Kan ik mijn aangekochte producten ook afhalen?

Je kunt de aangekochte producten ophalen in Gorinchem, bij Van Boven Daglichtproducten, Schelluinsestraat 52-56, 4203NN, Gorinchem. Op de afrekenpagina is er de mogelijkheid om hiervoor te kiezen in plaats van gebruik te maken van de bezorgservice.

Hoe lang is de levertijd?

Het grootste deel van de lichtkoepels is binnen 5 werkdagen leverbaar of af te halen. De minder gangbare maten lichtkoepels zijn binnen 5 tot 10 werkdagen leverbaar of af te halen.

Alle lichtdoorlatende golfplaten worden uit voorraad geleverd en zijn binnen 5 werkdagen leverbaar of af te halen.

DaglichtDirect komt twee keer per week in elke regio in Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden, waar niet geleverd kan worden.

Staat je vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op.

Pak je korting