Welke lichtdoorlatende golfplaat kies ik?

Lichtdoorlatende golfplaten zijn er in verschillende materialen. Al deze golfplaten hebben hun eigen kwaliteiten. In dit artikel zullen per productgroep de voor en nadelen beschreven worden.

Zijn er nu direct al vragen? Neem dan contact op met de klantenservice of bekijk de montagehandleidingen per productgroep op de Lichtplaten Informatie Pagina

Transparante PVC golfplaten

PVC is een materiaal dat zich kenmerkt door de blauwe gloed over de golfplaten. Ondanks de blauwe gloed hebben de PVC platen een zeer hoge transparantie. PVC is een materiaal dat veel weekmakers bevat en is van alle materialen het kwetsbaarste. Bij het zagen en boren van de PVC golfplaten moet zorgvuldig met de platen omgegaan worden. Bij foutieve bewerking kan onherstelbare schade aan de golfplaten ontstaan.

PVC golfplaten waren vroeger relatief goedkoop en daarom een veelgekozen golfplaat voor het realiseren van een overkapping. Tegenwoordig zitten de PVC platen op een zelfde prijsniveau als de polycarbonaat golfplaten. PVC heeft een relatief lage temperatuurbestendigheid. Bij een temperatuur van circa 60°C gaat het materiaal al vervormen. Dit lijkt een temperatuur die niet snel bereikt zal worden in Nederland, maar zodra er meerdere platen op elkaar liggen kan er een enorme warmte ophopen. Daarnaast is een temperatuur van 60°C hoog op een dak met een donkere ondergrond sneller bereikt dan gedacht. Zo is op veestaldaken soms een bijna zwarte opgekrulde plaat te zien. Dat komt door de donkere ondergrond en de hoge temperatuur, waar de PVC plaat helaas niet tegen bestand is. Er dient dus zorgvuldig omgegaan te worden met de plaatsing en opslag van de platen. Bij juiste montage kan veel plezier beleeft worden aan de PVC platen.

Bekijk de PVC golfplaten van DaglichtDirect.nl 

Glasvezelversterkte polyester golfplaten en golfrollen

Polyester is een materiaal dat zich kenmerkt door de zichtbare glasvezeldeeltjes in de golfplaten. Hierdoor zijn de polyester golfplaten niet volledig transparant, desondanks laten de golfplaten enorm veel licht door. Polyester golfplaten zijn enorm temperatuurbestendig en hierdoor uitstekend te bewerken. Een belangrijke kwaliteit van polyester is dat de platen ammoniak bestendig zijn. Hierdoor worden de platen vaak toegepast als volledig dak of als lichtelement in een veestal. Naast de agrarische sector is ook de particuliere sector een grote afnemer van polyester platen. 

Polyester is ook verkrijgbaar op rollen, zodat grote delen van een dak in één keer belegd kan worden. Door de hoge temperatuurebestendigheid kan polyester ook op grote oppervlaktes geplaatst worden, zonder onderbreking. Doordat andere materialen hun spanning niet kwijt kunnen bij temperatuurwisselingen zal dat gaan scheuren of vervormen. Polyester heeft hier geen last van en kan dus uitstekend op rol gemaakt worden.

Bekijk de polyester golfplaten en/ of polyester golfrollen van DaglichtDirect.nl      

Zeer sterke polycarbonaat golfplaten

Polycarbonaat is een materiaal dat zich kenmerkt door de onovertroffen slagvastheid in enkelwandige golfplaten. In tegenstelling tot PVC en polyester is polycarbonaat niet ammoniakbestendig. Wel heeft polycarbonaat een goede warmtebestendigheid, hoge lichtdoorlatendheid en zoals eerder gezegd een hoge slagvastheid. Wanneer er sprake is van mogelijke inslag door externe oorzaken is een polycarbonaat golfplaat altijd de beste keuze. 

Polycarbonaat golfplaten zijn er naast enkelwandige uitvoering ook in driewandige uitvoering. De driewandige polycarbonaat golfplaten zijn een stuk stijver en nog sterker. Daarnaast combineren de golfplaten een onovertroffen slagvastheid met een hoge isolatiewaarde. Door de 6mm dikte van de platen zijn ze uitstekend toe te passen op bestaande vezelcementdaken.

Bekijk de enkelwandige polycarbonaat golfplaten en/ of driewandige polycarbonaat golfplaten van DaglichtDirect.nl 

De beste keuze

Alle materialen zijn geschikt voor het maken van een dakconstructie ten behoeve van een (terras)overkapping, veestal, carport of fietsenstalling. Welk materiaal je hiervoor kiest is afhankelijk van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren. Voor elk materiaal is een beste keuze! 

De keuze nog niet gemaakt bekijk dan direct alle lichtdoorlatende golfplaten van DaglichtDirect.nl, vergelijk de prijzen en maak de beste keuze voor jouw toepassing!

Pak je korting