Welke lichtdoorlatende golfplaat kies ik?

Lichtdoorlatende golfplaten zijn er in verschillende materialen en al deze golfplaten hebben hun eigen kwaliteiten. In dit artikel zullen per productgroep de voor en nadelen beschreven worden. Zijn er nu direct al vragen? Neem dan contact op met de klantenservice of bekijk de montagehandleidingen per productgroep op de Lichtplaten Informatie Pagina

Transparante PVC golfplaat met blauwe gloed.

PVC is een materiaal dat zich kenmerkt door de blauwe gloed over de golfplaten. Deze blauwe gloed vervaagd met de tijd en ondanks deze kleur zijn de platen volledige transparant. PVC golfplaten zijn goed te bewerken. Echter is het een kwetsbare kunststof en met zagen en het boren hiervan moet zorgvuldig met de platen omgegaan worden. Bij foutieve bewerking kan onherstelbare schade aan de platen ontstaan.

PVC golfplaten zijn het goedkoopste alternatief voor een volledig transparante dakafwerking, maar PVC is een materiaal dat veel weekmakers bevat. Dit heeft invloed op de warmtebestendigheid van de PVC golfplaten. Bij een temperatuur van 60°C gaat het materiaal al vervormen. Dit lijkt een temperatuur die niet snel bereikt zal worden in Nederland, maar zodra er meerdere platen op elkaar liggen kan er een enorme warmte ophopen. Daarnaast is een temperatuur van 60°C hoog op een dak op een warme zomermaand zo bereikt, helemaal wanneer er sprake is van een donkere ondergrond. Er dient dus zorgvuldig omgegaan te worden met de plaatsing en opslag van de platen. 

Bekijk de PVC golfplaten van DaglichtDirect.nl 

Glasvezelversterkte polyester golfplaten en golfrollen

Polyester is een materiaal dat zich kenmerkt door de zichtbare glasvezeldeeltjes in de golfplaten. Hierdoor zijn de polyester golfplaten niet volledig transparant, desondanks laten de golfplaten enorm veel licht door. Polyester golfplaten zijn enorm temperatuurbestendig en zijn uitstekend te bewerken. Een belangrijke kwaliteit van polyester is dat deze kunststof ammoniak bestendig is. Hierdoor worden de platen vaak toegepast als volledig dak of als lichtelement in een veestal. Naast de agrarische sector is ook de particuliere sector een grote afnemer van polyester platen. 

Polyester is ook verkrijgbaar op rollen, zodat grote delen van een dak in één keer belegd kan worden. Door de hoge temperatuurebestendigheid kan polyester ook op grote oppervlaktes geplaatst worden, zonder onderbreking. Doordat andere materialen hun spanning niet kwijt kunnen bij temperatuurwisselingen zal dat gaan scheuren of barsten. Polyester heeft hier geen last van en kan dus uitstekend op rol gemaakt worden.

Bekijk de polyester golfplaten en/ of polyester golfrollen van DaglichtDirect.nl      

Zeer sterke polycarbonaat golfplaten

Polycarbonaat is een materiaal dat zich kenmerkt door de onovertroffen slagvastheid in enkelwandige golfplaten. In tegenstelling tot PVC en polyester is polycarbonaat niet ammoniakbestendig. Wel heeft polycarbonaat een goede warmtebestendigheid, hoge lichtdoorlatendheid en zoals eerder gezegd een hoge slagvastheid. Wanneer er sprake is van mogelijke inslag door externe oorzaken is een polycarbonaat golfplaat altijd de beste keuze. 

Polycarbonaat golfplaten zijn er naast enkelwandige uitvoering ook in driewandige uitvoering. De driewandige polycarbonaat golfplaten zijn een stuk stijver en nog sterker. Daarnaast combineren de golfplaten een onovertroffen slagvastheid met een hoge isolatiewaarde. Door de 6mm dikte van de platen zijn ze uitstekend toe te passen op bestaande vezelcementdaken.

Bekijk de enkelwandige polycarbonaat golfplaten en/ of driewandige polycarbonaat golfplaten van DaglichtDirect.nl 

De beste keuze

Alle materialen zijn geschikt voor het maken van een dakconstructie ten behoeve van een (terras)overkapping, veestal, carport of fietsenstalling. Welk materiaal je hiervoor kiest is afhankelijk van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren. Voor elk materiaal is een beste keuze! 

De keuze nog niet gemaakt bekijk dan direct alle lichtdoorlatende golfplaten van DaglichtDirect.nl, vergelijk de prijzen en maak de beste keuze voor jouw toepassing!