Zijn polycarbonaat kanaalplaten waterdicht?

Het antwoord op de vraag of polycarbonaat 16mm kanaalplaten waterdicht zijn kun je met zowel ja als nee beantwoorden. In dit artikel zullen we hier verder op in gaan. En alle mogelijke vragen die zich voor kunnen doen zo uitgebreid mogelijk beantwoorden. 

Polycarbonaat kanaalplaten op de juiste manier monteren

Allereerst is het natuurlijk van belang om de polycarbonaat kanaalplaten op de juiste manier te monteren. Schroef nooit direct door de kanaalplaten heen. Dit zorgt allereerst dat er vocht in de kanalen van de kanaalplaat kan komen en ten tweede zorgt het ervoor dat de gehele overkapping niet meer waterdicht is. Om een kanaalplaat overkapping volledig waterdicht te krijgen heeft DaglichtDirect de perfecte profielen in het assortiment. Deze zijn op aanvraag los te verkrijgen of als totaal kanaalplaat dakpakket op de site te verkrijgen. In dit pakket zitten alle kanaalplaten, profielen en toebehoren om een waterdichte overkapping te kunnen realiseren. 

Bij de klemsetprofielen die DaglichtDirect levert worden namelijk altijd bijbehorende rubbers geleverd. Deze rubbers zorgen ervoor dat er geen ruimte is voor water om de constructie in te lopen. 

Er komt toch vocht in mijn kanaalplaten te zitten, hoe kan dat?

Polycarbonaat kanaalplaten zijn waterdicht, maar niet dampdicht. Kanaalplaten zijn namelijk net als vele andere kunststoffen dampdiffuus. Dit betekent dat in vochtige periodes dampdeeltjes door het polycarbonaat heen kunnen trekken en in de kanalen terecht komt. Als de constructie van het kanaalplaat dak te recht is kunnen de vochtdeeltjes zonder hulp van de zwaartekracht nooit uit de kanalen trekken. Dit kan er voor zorgen dat de lichtdoorlaat van de kanaalplaten van binnenuit beperkt wordt. Tevens zorgt dit ervoor dat er geen zelfreinigend effect wordt gerealiseerd. Vuiligheid kan hierdoor ook gemakkelijk op de kanaalplaten blijven liggen. Zodoende wordt er altijd geadviseerd om een afschot te hanteren van 15cm per strekkende meter. Op een overkapping van 3 meter is dit dus 45 centimeter.

De tape zorgt er voor dat het vocht in de kanaalplaten blijft zitten!

Hiervoor is speciale tape ontwikkeld. Aan de bovenzijde van de kanaalplaat wordt gesloten tape geplaatst. Deze voorkomt dat er vocht en vuiligheid in de kanalen kan trekken. Aan de onderzijde wordt gebruik gemaakt van open tape. Deze tape is voorzien van een soort openingen die geen vuil binnen laten, maar er wel voor zorgen dat het vocht uit de kanelen kan trekken. Deze tape in combinatie met het juiste afschot zorgt ervoor dat er lang genoten kan worden van de lichtdoorlatende 16mm kanaalplaten. 

Na het lezen van dit artikel alsnog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de klantenservice.

 

 

Pak je korting