Een AVP opstand

Een AVP opstand zorgt voor optimale lichttoetreding in het platte dak. DaglichtDirect.nl heeft twee soorten AVP opstand, dit artikel zal gaan over de luchtgeïsoleerde AVP opstand. Dit is de allermeest verkochte opstand. Dit door de lage prijs ten opzichte van de andere opstanden en uitstekende toepassingsmogelijkheden.

Bekijk de AVP opstanden van DaglichtDirect.nl.

De opstand voor een lichtkoepel

Een AVP opstand heeft een witte kleur en biedt een relatief lage isolatie. De opstand is wel dubbelwandig uitgevoerd, maar is ten opzichte van de overige opstanden niet gevuld met schuim. Voor een enkelwandige en dubbelwandige lichtkoepel adviseren we om voor een standaard AVP opstand de kiezen. De standaard AVP opstand is namelijk luchtgeïsoleerd. Voor een driewanige lichtkoepel of hoger wordt geadviseerd deze te combineren met een extra geïsoleerde AVP opstand. Deze zijn schuimgevuld en bieden een veel hogere isolatiewaarde. Op de isolatie wordt dieper ingegaan in 'Hoe goed isoleert mijn lichtkoepel'.

Een dakopstand loopt schuin naar beneden af, waardoor het gat boven kleiner is dan beneden. Dit is gedaan voor optimale daglichttoetreding. De algemene regel die voor een AVP opstand gehanteerd wordt is: Dagmaat + 20cm = daksparing. Hier vind je meer informatie over het opmeten van de dagmaat. AVP opstanden zijn er naast de vaste opstand ook in ventilatie opstand en opstand met dakbetreding.

De montage van een lichtkoepel met opstand

De dakopstand wordt op het platte dak gemonteerd. De plaatsing kan op de balken of zelfs op de isolatielaag daar bovenop. De opstand kan vastgeschroefd worden op de ondergrond om te voorkomen dat deze verschuift bij het inplakken in de dakbedekking. AVP opstanden mogen nooit direct in aanraking komen met de vlam van een brander. Het materiaal is niet bestand tegen de hoge temperaturen van een brander en dit kan voor onherroepelijke beschadigingen leiden. 

De lichtkoepel kan vervolgens eenvoudig op de opstand gemonteerd worden. Door de voorgeboorde gaten in de lichtkoepel wordt op de onderliggende opstand vastgeschroefd. Let op dat de schroeven niet te ver doorgedraaid worden. Dan komt er teveel spanning op de lichtkoepel te staan wat voor scheurtjes rondom de bevestigingspunten kan zorgen. De bevestigingsmaterialen worden bijgeleverd en aan de binnenzijde van de lichtkoepel zit reeds een afdichtingsband voorgemonteerd. Voor de volledige montage instructies bekijk dan de montagefolders op de Lichtkoepel Informatie Pagina.

Waarom een AVP opstand?

De relatief voordelige prijs is absoluut een argument om voor de AVP opstand te kiezen. Daarbij zijn de opstanden speciaal ontwikkeld voor onze lichtkoepels, waardoor de koepel en de opstand uitstekend op elkaar aansluiten. De kans op schade bij montage en normaal gebruik worden zo tot een absoluut minimum beperkt. De lichtkoepels kunnen ook op houten, zelf gefabriceerde opstanden geplaatst worden. De kans op schade is hierbij aanzienlijk hoger. Hout heeft een andere uitzetting dan kunststof, waardoor dit voor schade van de lichtkoepel kan zorgen. 

Voor vragen over de producten van DaglichtDirect.nl neem contact op met de klantenservice.

Pak je korting