Wanneer is een lichtkoepel aan vervanging toe?

Een lichtkoepel heeft bij juiste montage en gebruik een lange levensduur. Dit kan verschillen van 10 tot wel 40 jaar. Echter zijn er verschillende manieren waaruit blijkt dat de lichtkoepel echt aan vervanging toe is. Het vervangen van een lichtkoepel is eenvoudig. De kapotte lichtkoepel wordt gedemonteerd en een lichtkoepel met dezelfde dagmaat wordt vervolgens op de opstand gemonteerd. Er is een artikel geschreven voor montage advies en er zijn ook montagehandleidingen ontwikkeld. 

Bij DaglichtDirect is het ook mogelijk om een lichtkoepel te laten monteren door onze professionele lichtkoepel monteur. Kijk voor meer informatie op deze pagina: lichtkoepel vervangen

Hieronder zullen enkele mogelijk oorzaken van een kapotte koepel beschreven worden.

Schade door inslag

Lichtkoepels zijn sterker dan glas van dezelfde dikte. Maar inslag van buitenaf kan natuurlijk wel voor problemen zorgen. Een kapotte buitenschaal gaat ten koste van de waterdichtheid van de koepel. Inslag kan komen door vallende takken of objecten, extreme hagelbuien of het foutief handelen bij de montage. Wanneer de koepel net tegen een hoekje wordt getikt of per ongeluk wordt laten vallen kan dit voor onherroepelijke schade zorgen.

De kans op schade door inslag is een stuk kleiner wanneer gekozen wordt voor een polycarbonaat lichtkoepel. Polycarbonaat heeft een extreem hoge slagvastheid. Ten opzichte van acrylaat is polycarbonaat een betere keuze, wanneer inslag aannemelijk is.

Scheuren door te hoge spanning

Kunststof is een materiaal dat onder invloed van temperatuur werkt. Bij warmte zet het uit en bij de kou krimpt het iets. Dit is minimaal, maar heeft wel degelijk invloed op de dakkoepel. Vaak ontstaan er scheurtjes rondom de bevestigingspunten. Hier is een goede verklaring voor:

De bevestigingsmaterialen worden te strak aangedraaid, waardoor op die punten een enorm hoge spanning ontstaat. Door de invloed van temperatuur kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Naar mate de tijd vordert kunnen deze scheurtjes doorscheuren en groter worden. Dit kan ten koste gaan van de waterdichtheid van de lichtkoepel.

Ook kan het zijn dat de zelfgemaakte opstand te breed is. Vaak worden deze opstanden gemaakt van hout, wat een andere uitzetting heeft als kunststof. Dit zorgt vaak voor overmatige spanning op de dakkoepel.  Bij de bevestigingsgaten is de lichtkoepel logischerwijs op zijn zwakste. Hier kunnen dan ook scheurtjes ontstaan die naar mate de tijd vordert door kunnen scheuren. In het artikel hoe maak ik zelf een opstand worden adviezen gegeven om dit te voorkomen.

Zeer beperkte licht doorlaat van dakkoepel

De kunststoffen acrylaat en polycarbonaat zijn damp diffuus en laten in vochtige periode vocht door. De vocht trekt er in drogere periodes weer uit en de lichtdoorlaat is weer optimaal. Wanneer het vocht de kans niet krijgt uit de koepel te trekken, doordat er niet geventileerd wordt, kan dit problemen veroorzaken.

Er kan mos vorming of schimmel tussen de schalen ontstaan. Uiteraard gaat hier veel tijd overheen, maar als het lang genoeg duurt beperkt dit de doorlaat. De functie van een lichtkoepel wordt hierdoor niet meer benut en de koepel is toe aan vervanging. Belangrijk is dus dat vochtige ruimtes optimaal geventileerd worden, mogelijk door een ventilerende dakkoepel.

Ouderdom

Zoals in de introductie al wordt aangegeven zitten sommige lichtkoepels er al 30 of 40 jaar op. Op een gegeven moment zijn de koepels aan vervanging toe en hebben ze hun beste tijd gehad. Hier is niets aan te doen en het vervangen van de koepel is onvermijdelijk. De koepels bieden een te lage isolatie, zijn broos geworden of laten geen licht meer door. De elementen hebben met de tijd zijn invloed op een lichtkoepel.

Voor vragen over het voorkomen van schade of om direct te bestellen kunt u direct contact opnemen met de klantenservice of bekijk de lichtkoepels van DaglichtDirect.nl

 

Pak je korting