Hoe belangrijk is daglicht?

Daglicht is enorm belangrijk voor de mens. Maar wat het precies met de mens doet is niet bij iedereen bekend. In dit artikel zullen de voordelen van daglicht nadrukkelijke besproken worden. DaglichtDirect streeft er naar zoveel mogelijk gebouwen te voorzien van voldoende lichtinval. 

Bestel nu direct Lichtkoepels of Golfplaten van DaglichtDirect.nl

Daglicht en de indoor generatie

Het is algemeen bekend, de buitenlucht is gezond voor je. Maar onderschat ook het belang van daglicht niet. Onvoldoende daglicht en frisse lucht heeft een nadelig effect op ons welzijn, bioritme en gemoedstand. Tegenwoordig leven we meer en meer binnen. De huidige generatie kunnen we de ‘indoor generatie’  noemen, want deze brengt tot ongeveer 90% (!) van de tijd binnen door.

Daglicht en het bioritme

En niet alleen binnen, maar ook merendeels in ruimtes met kunstmatig, blauwer licht. Kunstmatig licht is anders dan natuurlijk daglicht, daglicht is krachtiger. Natuurlijk licht bevat een kleurenspectrum wat tijdens de dag verandert. Door onze visuele waarneming hiervan wordt onze innerlijke klok aangestuurd. Deze heeft invloed op bloeddruk en stofwisseling. Zo zit er ‘s ochtends meer blauw in daglicht waardoor we wakker, alert en geconcentreerd raken. Ons lichaam maakt dan meer ‘energiemaker’  cortisol aan. Aan het einde van de dag wordt het lichtspectrum juist roder. Dan maken we meer ‘rustmaker’  melatonine aan. Deze kwaliteiten heeft kunstlicht niet.

Kunstmatig licht versus daglicht

In veel huizen en kantoren is de hoeveelheid natuurlijk daglicht (te) laag. En dus moeten we kunstmatig verlichten. Er zijn zelfs bedrijven die blauw, feller licht hebben geïnstalleerd om de medewerkers actief en productiever te maken. Voeg daarbij meer schermtijd met blauw licht, zowel thuis als op het werk. Dan krijg je onbalans. Te weinig ‘rustmaker’ melatonine aan het einde van de dag betekent onrustiger slapen. Er ontstaat een ongezonder patroon. Tijd voor meer natuurlijk daglicht.

Redenen voor meer lichtkoepels

Genoeg redenen om meer natuurlijk daglicht te nemen. En dan nog de kosten. Daglicht is gratis. Door het installeren van lichtkoepels in het platte dak brengt meer daglicht naar binnen. We besparen daarmee op energieverbruik en dragen daardoor ook bij aan vergroening.

Hoe belangrijk is daglicht? Heel belangrijk. Voor onze gezondheid, voor minder energieverbruik en voor het besparen van geld. Een dubbelwandige lichtkoepel of een lichtkoepel in driewandige uitvoering zorgt ervoor dat in de woonruimte voldoende daglicht binnen kan komen, zonder dat de kamer slechter wordt geïsoleerd.

Enthousiast geworden? Bekijk dan direct het assortiment van DaglichtDirect.nl

Pak je korting