Voldoende daglicht in de veestal

Daglicht heeft een positief effect op de mens. Dit komt naar voren in de artikelen 'Gelukkige werknemers zijn productiever' en 'Betere studieresultaten met behulp van daglicht', maar wat is de invloed van daglicht op dieren en het welzijn, gezondheid en productiviteit hiervan. 

Vragen over de producten van DaglichtDirect.nl? Bel, mail of chat met de klantenservice

Daglicht voor de dieren

Uit onderzoek blijkt dat voldoende daglichtinval zorgt voor een gezonde stal. Voldoende daglicht realiseren in een veestal kan door het dak en de wand. Een gemakkelijke manier om daglicht te creëren in de stal is door bestaande elementen uit het dak te vervangen door lichtdoorlatende golfplaten. Deze golfplaten fungeren dan als lichtelement in het bestaande dak. De dieren worden zo blootgesteld aan een natuurlijk dag en nacht ritme wat, net als voor de mens, een positief gevolg heeft op het welbevinden van de dieren.

Een positief welbevinden heeft vervolgens invloed op allerlei processen binnen de stal. Bewezen is dat bij koeien de melkproductie hoger ligt wanneer deze worden blootgesteld aan voldoende daglicht. Daarnaast zorgt het ervoor dat de opname van voedingsstoffen wordt gestimuleerd, waardoor de dieren in een betere gezondheid verkeren, een betere fysieke gesteldheid hebben en sneller groeien.

Daglicht heeft zelfs een positieve invloed op de vruchtbaarheid van de dieren. Zeer belangrijk voor de continuïteit van een gezonde stal en productie.

Arbeidsomstandigheden

Buiten de voordelen voor de dieren heeft goede lichtinval ook voordelen voor de werknemers in de stal. Daglicht verhoogd de productiviteit van de mens. Met voldoende daglicht is het aangenamer werken. Belangrijker nog is dat alle donkere plekken in de stal beter verlicht worden, waardoor alles beter waar te nemen is. Dit kan ongelukken tijdens het werken voorkomen. In het artikel 'Het belang van daglicht' komt tevens naar voren dat het daglicht een positieve uitwerking heeft op het dag en nacht ritme van de boer. Wat hem vitaler, fitter en productiever maakt. 

PVC, polyester of polycarbonaat golfplaten

Alle golfplaten van DaglichtDirect.nl kunnen gebruikt worden als lichtelement in een bestaande of nieuwe veestal. Het gaat dan om golftype 177/51 dat aansluit op de bestaande daken. De PVC en polyester golfplaten zijn ammoniakbestendig, waardoor de ammoniakdampen geen invloed hebben op de kwaliteit van de golfplaten. Polycarbonaat is niet ammoniakbestendig, maar de polycarbonaat golfplaten in driewandige uitvoering hebben een dikte van 6mm. Door deze dikte sluiten ze nog beter aan op de bestaande daken. 

Bekijk hier de lichtplaten van DaglichtDirect.nl en bestel de golfplaten die passen bij jouw toepassing.

Pak je korting