Waar plaats ik een nieuwe lichtkoepel?

In elke ruimte met een plat dak kan een lichtkoepel geplaatst worden. Elke ruimte vraagt een ander soort opstand en lichtkoepel. Per ruimte zal toegelicht worden waarom een bepaalde uitvoering lichtkoepel de beste keuze is.

Donkere ruimtes

Lichtkoepels zijn eem uitstekende mogelijkheid om te donkere ruimtes gedurende de dag te verlichten met daglicht. Afhankelijk van de grootte van de ruimte, de omgevingsfactoren, zoals bomen of schaduwkanten en persoonlijke wensen kan een bepaalde keuze voor een lichtkoepel gemaakt worden. Er kan gekozen worden voor een bepaalde dagmaat, ook wel afmeting van de lichtkoepel. Hoe groter hoe meer lichtinval. Verder kan gekozen worden voor een betere isolatie door het toevoegen van koepelschalen. De kleur van de lichtkoepel in glashelder of melkwit. En als laatste de keuze voor het materiaal acrylaat of polycarbonaat. Over dit laatste is een geheel artikel geschreven.

Voor het juiste advies staat de klantenservice klaar. Neem nu direct contact op voor al uw vragen.

Buitenruimtes

Buitenruimtes zoals terrasoverkappingen, veranda’s en carports kunnen een goede daglichtinval goed gebruiken. Echter zijn deze ruimtes aan één of meerdere kanten open, waardoor het een ruimte betreft die niet goed geïsoleerd is. De behoefte aan een goede isolatie is er zodoende dus ook niet.

Hierdoor volstaat een enkelwandige lichtkoepel met een AVP opstand voor deze buitenruimtes. Uiteraard is er dan nog de keuze voor de kleur van de koepel en de dagmaat. De keuze voor deze variabelen is afhankelijk van de situatie.

Vochtige binnenruimtes

Vochtige ruimtes binnen huis kunnen best wat problemen veroorzaken voor een lichtkoepel. De kunststoffen acrylaat en polycarbonaat zijn damp diffuus, wat zoveel betekent dat in vochtige periode vocht door het kunststof heen kan trekken. In droge tijden trekt dit vocht er ook weer uit op dezelfde manier uit. In ruimtes als een keuken of badkamer waar op regelmatige basis een vochtige atmosfeer heerst krijgt het vocht geen tijd om uit de koepel te trekken. Als dit lange tijd aanhoud gaat dit ten koste van de lichtdoorlaat van de koepel. Tevens kan het vocht de afdichtingstrips aanvreten en zorgen voor een koepel die niet meer waterdicht is.

De beste keuze in deze situatie is om een ventilerende opstand te monteren, zodat de koepel kan openen. Door de ruimte regelmatig te ventileren trekt het vocht niet in de koepel maar gaat het naar buiten. In deze situatie geniet u van een prachtige lichtkoepel en is deze van blijvende kwaliteit. Voor een goede isolatie van deze ruimtes wordt een meerwandige lichtkoepel geadviseerd. Waarbij meer koepelschalen een betere isolatiewaarde betekenen.

Dak toetreding

Dak toetreding is vaak te zien, wanneer een dakterras in de woning aanwezig is. Een daktoetredingsopstand realiseert een mogelijkheid het dakterras te betreden. Twee belangrijke adviezen waar rekening mee gehouden dient te worden bij het kiezen voor een opstand is de dagmaat. Een dagmaat van 60x90cm lijkt bijvoorbeeld een redelijk flinke opening. Om hier echter gemakkelijk doorheen te komen en het dak te betreden is nogal krap. Het advies is om te kiezen voor een dagmaat van minimaal 70x100cm of 80x80cm.

Het tweede belangrijke advies betreft de lichtkoepel. In tegenstelling tot een ventilerende lichtkoepel klapt deze koepel ver open om het dak te kunnen betreden. De kans is hierbij aanwezig dat er iets of iemand tegen de buitenste koepelschaal komt. Kies dus bij een dakbetredingsopstand altijd voor een combinatie met een polycarbonaat koepel. Deze is bestand tegen de inslag van buitenaf en schade is een stuk minder aannemelijk.

Woonruimtes

Woonruimtes zijn over het algemeen goed geïsoleerde ruimtes. Het is belangrijk om hier dus rekening mee te houden bij de keuze voor de opstand en lichtkoepel. Bij de keuze voor een opstand wordt geadviseerd een extra geïsoleerde AVP opstand toe te passen. Betreft de lichtkoepel geldt een gemakkelijke en logische formule. Hoe meer koepellagen hoe beter de isolatiewaarde. De minimaal geadviseerde aantal koepelschalen is twee. Maar met een drie, vier of zelfs zeswandige lichtkoepel wordt een veel betere isolatie behaald.

Voor meer advies over de juiste lichtkoepel staan we altijd voor u klaar. Chat, mail of bel ons direct voor al uw vragen.