Acrylaat of polycarbonaat lichtkoepel?
Lichtkoepels worden vervaardigd uit twee verschillende materialen, acrylaat en polycarbonaat. Beide materialen hebben hun eigen kwaliteiten. Na het lezen van dit artikel kan de juiste keuze gemaakt worden voor het materiaal van de nieuwe lichtkoepel.
Zijn er nu al direct vragen over lichtkoepels? Neem contact op met de klantenservice via de mail, telefoon of chat.
De overeenkomsten van acrylaat en polycarbonaat
Lichtkoepels worden vervaardigd uit vlakke acrylaat of vlakke polycarbonaat platen. Deze worden tijdens het productieproces in de juiste bolling geblazen. Zo ontstaat een lichtkoepel, welke een glasheldere of opale kleur kan hebben. Door een glasheldere lichtkoepel kan perfect heen gekeken worden. Door een opalen lichtkoepel kan niet heen gekeken worden. Opaal wordt ook wel melkwit genoemd. De schaduw en bewegingen kunnen waargenomen worden, zonder dat dit scherp en gedetailleerd zichtbaar is. Een opalen lichtkoepel laat ten opzichte van een glasheldere koepel minder licht door, maar nog steeds is de lichtdoorlaat erg hoog.
Het verschil tussen een acrylaat lichtkoepel en een polycarbonaat lichtkoepel zit dus niet zo zeer in de eigenschappen die de lichtdoorlaat bepalen. Waar het verschil wel in zit wordt in het volgende stuk duidelijk.
De verschillen tussen acrylaat en polycarbonaat
Twee belangrijke verschillen tussen de materialen acrylaat en polycarbonaat zijn de slagvastheid en de prijs.
-
De slagvastheid: Polycarbonaat lichtkoepels staan ook wel bekend als pantserkoepels. Polycarbonaat is 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte en daarmee vrijwel onbreekbaar. Hierdoor is polycarbonaat altijd een goede keuze bij het kiezen voor een lichtkoepel.
Acrylaat is qua materiaal 25 keer sterker dan glas en heeft daarmee dus een stuk lagere slagvastheid dan polycarbonaat. Wanneer inslag van buitenaf minder aannemelijk is dan is acrylaat zeker een goede keuze bij het kiezen voor het materiaal van de lichtkoepel. De meeste lichtkoepels die verkocht worden zijn van acrylaat.
-
De prijs: Acrylaat is qua materiaal goedkoper dan polycarbonaat. Hierdoor zijn acrylaat lichtkoepels van dezelfde afmetingen goedkoper dan polycarbonaat lichtkoepels. Het verschil in prijs wordt groter naar mate de afmeting van de lichtkoepel groter wordt. Zo is het verschil bij een enkelwandige lichtkoepel 40x40cm nog maar enkele euro’s, maar bij een grotere afmeting als bijvoorbeeld een lichtkoepel van 100x200cm kan dit oplopen naar meer dan €100 per lichtkoepel.
Het aantal koepellagen, die de isolatiewaarde bepalen, heeft in principe geen invloed op het prijsverschil. Het materiaal dat gekozen wordt geldt alleen voor de buitenschaal. De binnenschalen zijn altijd van acrylaat. Waardoor het prijsverschil in de lichtkoepel enkel komt door een ander materiaal voor de buitenschaal. Voor meer informatie over de isolatie waarde van lichtkoepels is het artikel 'Hoe goed isoleert mijn lichtkoepel?' geschreven. Hierin wordt dieper ingegaan op de isolatie.
Alle informatie om de juiste keuze te maken voor een nieuwe lichtkoepel? Bekijk dan nu direct het assortiment.