Lichtkoepels

Tonen als Foto-tabel Lijst
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 1116

Pagina:
Tonen als Foto-tabel Lijst
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 1116

Pagina:

Lichtkoepels

DaglichtDirect is de leverancier van lichtkoepels. Wil je graag een lichtkoepel kopen? Bekijk dan ons ruime aanbod in lichtkoepels. Wij hebben lichtkoepels in alle gangbare maten, materialen en isolatiewaarden, dus ook de daglichtkoepel die jij zoekt.

Waarom een lichtkoepel?

De voornaamste reden om een lichtkoepel aan te schaffen is natuurlijk om meer licht in uw woning of constructie te laten schijnen. Meer daglicht vergroot het algehele woongenot. Daarnaast maakt het licht dat door de lichtkoepel binnenkomt de ruimte optisch groter. Verder is er ook nog het duurzame argument. Door gebruik te maken van een lichtkoepel heb je minder kunstlicht nodig. Dat is goed voor de elektriciteitsrekening en het milieu.

Kunststof lichtkoepel: wat zijn de voordelen van kunststof in vergelijking met glas?

Zoek je een koepel voor op het dak van je woning, dan zul je moeten kiezen uit een kunststof koepel of een plat dakraam. Bij DaglichtDirect verkopen we acrylaat of plexiglas lichtkoepels en polycarbonaat lichtkoepels. De overkoepelende naam die we voor deze koepels gebruiken, is kunststof lichtkoepels. De kunststof koepel heeft drie duidelijke voordelen ten opzichte van het plat dakraam:

  • 1. De prijs ligt vele malen lager. Een goed geïsoleerde lichtkoepel kan ten opzichte van een plat dakraam al gauw enkele honderden euro’s in prijs voordeliger zijn.
  • 2. Het gewicht is vele malen lichter dus veel gemakkelijker te verwerken.
  • 3. Sterker dan glas van dezelfde dikte.

Verschillende maten lichtkoepels

De dagmaat van de lichtkoepels is het belangrijkste bij het bestellen van lichtkoepels. Wanneer de dagmaat moeilijk te meten is, omdat de te vervangen lichtkoepel nog op de opstand is geplaatst, dan kan de buitenmaat gemeten worden. De buitenmaat van de lichtkoepel is dagmaat + 16 centimeter.

Materialen lichtkoepels

Lichtkoepels zijn te bestellen in twee materialen. De materialen voor lichtkoepels bij DaglichDirect.nl zijn acrylaat en polycarbonaat.

Acrylaat lichtkoepel of plexiglas koepel

Een acrylaat lichtkoepel is uitermate helder en is lichter in gewicht dan glas van dezelfde dikte. Tevens is acrylaat dertig keer sterker dan glas en een goedkopere optie dan een polycarbonaat koepel. Een acrylaat lichtkoepel is hetzelfde als een plexiglas lichtkoepel. Acrylaat is namelijk de algemene benaming voor het materiaal, terwijl plexiglas in principe een merknaam is. Een plexiglas dakkoepel is dus van exact hetzelfde materiaal gemaakt als een acrylaat daglichtkoepel. Vergelijk het met andere producten die bekendstaan met hun merknaam: in plaats van lamellen hebben we het ook over ‘Luxaflex’, terwijl dat eigenlijk een merknaam is. Verder staat acrylaat ook bekend onder de technische naam PMMA. PMMA staat voor Polymethylmethacrylaat. Of je nu een acrylaat daglichtkoepel, een plexiglas lichtkoepel of een PMMA daglichtkoepel bestelt, maakt dus niet uit: de dakkoepels met deze namen zijn precies hetzelfde. De acrylaat of plexiglas koepel komen we ook weleens tegen onder de naam acrylaat lichtkoepel. Dit is verwarrend, want acrylaat is een stof waarvan bijvoorbeeld kleding en parasols worden gemaakt. Met een acrylaat lichtkoepel wordt hetzelfde bedoeld als een acrylaat koepel.

Polycarbonaat lichtkoepel

De polycarbonaat lichtkoepel staat bekend om zijn enorm hoge slagvastheid. De lichtdoorlaat van polycarbonaat is daarbij zeer hoog. Verder is een polycarbonaat lichtkoepel vele male sterker dan glas, namelijk 250 keer.Een polycarbonaat lichtkoepel wordt ook wel een pantserkoepel genoemd en is praktisch onbreekbaar.

Materialen van de opstanden voor daglichtkoepels

De opstand, dus de rand die tussen het dak en de daadwerkelijke koepel in zit, is gemaakt van PVC of van polyester. PVC in lichte, slijtvaste en herbruikbare stof die goed bestand is tegen weersinvloeden en daarom uitermate geschikt is om verwerkt te worden tot opstand van een daglichtkoepel. Deze grondstof wordt bijvoorbeeld ook veelvuldig gebruikt voor kunststof kozijnen. Ook een polyester opstand voor je dakkoepel is sterk en zeer duurzaam. Het is, net als PVC, goed geschikt voor buiten, doordat het bijvoorbeeld vorstbestendig en uv-bestendig is.

Daglichtkoepels en isolatie

Lichtkoepels hebben één of meerdere wanden. Elke variant wordt toegepast in verschillende toepassingen. Afhankelijk van welke isolatiewaarde vereist of gewenst is. In het algemeen kunnen we stellen: hoe meer wanden een daglichtkoepel heeft, hoe beter deze isoleert. Zoek je dus een dakkoepel voor een zeer zonnige plaats of juist voor een ruimte die snel afkoelt, dan doe je er goed aan te kiezen voor een daglichtkoepel met een groot aantal wanden.

Enkelwandige lichtkoepel

Enkelwandige lichtkoepels hebben een lage isolatiewaarde. Dat betekent dat ze vooral geschikt zijn voor buiten, voor bijvoobeeld overkappingen, terrasoverkappingen en veranda's, waar isolatie niet noodzakelijk is. (Ur Waarde 5,70.)

Dubbelwandige lichtkoepel

De dubbelwandige lichtkoepel isoleert al een stuk beter. Dit zijn de meest verkoche koepels en kunnen toegepast worden in woonruimtes. (Ur Waarde 2,94.)

Driewandige lichtkoepel

De driewandige lichtoepel bereikt een goede isolatiewaarde met een Ur Waarde van 1,92. Ten opzichte van de dubbelwandige lichtkoepels is dit weer een flinke stap. De dubbel en driewandige dakkoepels worden vaak gebruikt voor woonruimtes. 

Vierwandige lichtkoepel

Deze lichtkoepel heeft een nog hogere isolatiewaarde dan de driewandige lichtkoepel en wordt toegepast waar zeer hoge isolatie gewenst is. Namelijk een Ur Waarde (W/m2K) van 1,43.

Zeswandige lichtkoepel

De absolute nummer 1 als het gaat om isoleren. De zeswandige lichtkoepel is een zogenaamde ISO koepel en bereikt de hoogste isolatiewaarde van alle kunststof lichtkoepels: Ur waarde 1,36. Het verschil bij een zeswandige lichtkoepel ten opzichte van de overige is dat deze niet uit zes koepelschalen bestaat. Deze lichtkoepel bestaat uit twee koepelschalen met daartussen een polycarbonaat kanaalplaat. Wanneer deze lichtkoepel in glasheldere uitvoering geleverd zou worden zou de kanaalplaat zichtbaar zijn. Zodoende is deze enkel in opaal leverbaar, waardoor de kanaalplaat niet zichtbaar is.

Doordat deze lichtkoepel slechts twee koepelschalen heeft en daartussen een polycarbonaat kanaalplaat is deze qua prijs voordeliger dan de vierwandige lichtkoepel, desondanks bereikt de ISO koepel een hogere isolatiewaarde.

Lichtkoepel glashelder of opaal

De kleur van de lichtkoepel bepaalt de doorkijk van de lichtkoepel. Een glasheldere uitvoering is volledig helder, waardoor je er zonder problemen doorheen kan kijken. Een opale lichtkoepel laat nog steeds enorm veel licht door, maar is niet transparant. Er kan dus niet doorheen gekeken worden. Kiezen voor een opale lichtkoepel doe je bijvoorbeeld in verband met privacy of om te zorgen dat het licht minder fel naar binnen valt. Qua warmte of lichtdoorlaat is het verschil tussen glashelder en opaal minimaal. De opale lichtkoepels scoren op die twee vlakken net wat minder goed dan de glasheldere lichtkoepels.

Lichtkoepels en opstanden

Lichtkoepels worden geplaatst op AVP of polyester opstanden. Een AVP opstand is veruit de meest verkochte variant. Deze kan in de dakbedekking ingeplakt worden en heeft een daksparing van + 20 centimeter. Dit betekent dat de opstand 10 centimeter aan alle kanten schuin wegloopt voor optimale daglicht toetreding. Een rechte opstand zorgt ervoor dat het licht zich minder goed door de onderliggende ruimte kan verspreiden. Een polyester opstand kan ingebrand worden in de dakbedekking en heeft een hogere bestendigheid en isolatie dan de AVP opstand. De daksparing van een polyester opstanden is + 25 centimeter.

Op zoek naar accesoires voor je lichtkoepel? Klik dan hier. Niet op zoek naar een lichtkoepel, maar naar polycarbonaat golfplaten, polyester golfrollen of polycarbonaat kanaalplaten? Ook dat behoort tot ons assortiment.