Hoe meet ik de dagmaat van een lichtkoepel?

Bij het bestellen lichtkoepels komt het regelmatig voor dat er misverstanden zijn over welke afmetingen aangehouden dienen te worden. Bij lichtkoepels kunnen we drie maten van elkaar onderscheiden. De drie maten die toegelicht zullen worden zijn. De dagmaat, de buitenmaat en de daksparing.

Zijn er nu al direct vragen? Neem contact op met de klantenservice die graag helpt bij het kiezen van de juiste lichtkoepel. 

De dagmaat van een lichtkoepel

Bij het bestellen van lichtkoepels en opstanden is altijd sprake van de dagmaat. Dit is dan ook direct de belangrijkste maat uit dit artikel. De dagmaat wordt gemeten aan de binnenzijde van de bovenkant van de opstand. Ook kan de dagmaat gemeten worden aan de onderzijde van de lichtkoepel, daar waar de witte afdichtingsstrips geplaatst zijn. De dagmaat wordt ook wel de dag van de lichtkoepel genoemd. 

De buitenmaat van de lichtkoepel

Een veel voorkomende fout bij het opmeten van de dagmaat is als de buitenmaat of buitenwerkse maat van de lichtkoepel wordt opgemeten. Dit is wanneer de buitenzijde van de lichtkoepel opgemeten wordt. Hiervoor is de standaard vuistregel dat deze 16cm groter is dan de dagmaat, 8cm aan weerszijde. Het is dus ook gemakkelijk om vanuit de buitenmaat terug te rekenen naar de dagmaat. De buitenmaat - 16cm is namelijk de dagmaat, echter is deze manier van meten foutgevoeliger. 

De daksparing van de lichtkoepel

De daksparing of dakuitsparing is het gat in het dak. Voor maximale lichtinval zijn de opstanden zo uitgevoerd dat ze schuin naar beneden aflopen. Hierdoor is het gat in het dak groter dan de dagmaat. Over het algemeen is het gat in het dak 20cm groter dan de dagmaat. Er zijn ook opstanden die een sparing van + 25 centimeter hebben.

Rekenvoorbeeld:

Hieronder zullen 2 rekenvoorbeelden gegeven worden. Eén met een AVP opstand één met een polyester opstand. Bij beide opstanden zal zowel een vierkante als rechthoekige lichtkoepel aan bod komen.

AVP opstand  Vierkante lichtkoepel 100x100cm Rechthoekige Lichtkoepel 40x70cm
Dagmaat 100x100cm 40x70cm 
Buitenmaat 116x116cm 56x86cm
Daksparing 120x120cm 60x90cm 

 

Polyester opstand  Vierkante lichtkoepel 100x100cm Rechthoekige Lichtkoepel 40x70cm 
Dagmaat 100x100cm 40x70cm 
Buitenmaat 116x116cm 56x86cm
Daksparing 125x125cm 65x95cm 

 

Is door dit artikel duidelijk geworden welke dagmaat je nodig hebt? Bestel hier de DaglichtDirect lichtkoepels.

Pak je korting